ZMAGE NAŠIH SMUČARJEV: Koliko sta ta teden zaslužila Žan Kranjec in Ilka Štuhec?

Slovenija

Glavna akterja nove slovenske zimske pravljice sta lahko zadovoljna tudi z denarnim skladom. Ilka Štuhec je z dvojčkom zmag v Val Gardeni dobila čeka v skupnem znesku 87.000 švicarskih frankov. Žan Kranjec je za premierno zmago na veleslalomih, poseben podvig mu je uspel v sredo v Saalbachu, zaslužil 45.000 švicarskih frankov.

Gre za nagrade pred obračunanim davkom. Nagradi v Val Gardeni sta bila enaki tako za smukaško zmago kot tudi za superveleslalomsko. Za eno zmago pa je znesek 43.500 frankov. Enako nagrado so prejeli tudi alpski smučarji, ki so se za smukaške in superveleslalomske stopničke in točke svetovnega pokala na neskrajšani progi Saslong merili pred alpskimi smučarkami.

Edina smučarja v zgodovini, ki sta v Val Gardeni na progi Saslong v dveh dneh tekmovanj osvojila obe zmagi, smukaško in superveleslalomsko, sta najboljša slovenska smukačica Ilka Štuhec in Norvežan Aksel Lund Svindal, ki mu je ta dosežek uspel pred tremi leti, 18. in 19. decembra 2015.

V moški karavani bodo največji nagradi podelili zmagovalcema prestižnega tekmovanja za pokal Hahnenkamm v Kitzbühlu, ki ustreza po analogiji s teniškim svetom turnirju v Wimbledonu. Najbolj cenjeni sta smukaška in slalomska lovorika, zmagovalca teh dveh preizkušenj bosta dobila po 84.360 švicarskih frankov, kar je rekordni znesek. Zmagovalec superveleslaloma s Petelinjega grebena pa bo prejel 63.270 frankov. Tudi zmagovalec slaloma pod žarometi v Schladmingu bo dobil več kot na drugih tekmah. Nagrada znaša 69.331 frankov.

Nagradi za zmago na veleslalomu in slalomu za Pokal Vitranc v Kranjski Gori znašata 45.200 frankov. Zmagi, veleslalomska in slalomska, na tekmovanju za Zlato lisico v Mariboru znašata 45.273 frankov vsaka.

V ženski karavani ima največjo denarno vrednost zmaga na slalomu v Flachauu, ki je ocenjena na vrednost 78.432 frankov. Tudi tista, ki bo druga, se lahko nadeja čeka v višini 38.659 frankov, kar je denimo več kot znaša nagrada za prvo mesto v Cortini d'Ampezzo. 38.000 frankov bodo podelili za zmago v smuku in superveleslalomu na tem prizorišču v Dolomitih.

V minuli sezoni 2017/18 je bila med smučarkami največja zaslužkarica Američanka Mikaela Shiffrin, ki je z denarnimi nagradami zaslužila 702.774 švicarskih frankov v bruto znesku. Avstrijec Marcel Hirscher je dobil 669.681 švicarskih frankov bruto. Tako Shiffrinova in Hirscher sta osvojila največ zmag in dominirala na vrhu skupnih seštevkov. Oba sta v igri za velika kristalna globusa tudi konec aktualne sezone 2018/19.

Žan Kranjec je v sezoni, v kateri se je prvič zavihtel v elitno sedmerico veleslalomistov, z nagradami za vse uvrstitve zaslužil vsega skupaj 31.100 frankov, od tega je 10.000 frankov dobil za premierne stopničke, tretje mesto na veleslalomu v Alta Badii, za peti mesti na veleslalomih v Kranjski Gori in Aareju pa po 5000 frankov. Peto mesto na veleslalomu v Adelbodnu je bilo vredno 4500 frankov. Kar pomeni, da je Kranjec z zmagovitima vožnjama v Saalbachu zaslužil več na eni tekmi, kot na vseh tekmah, ki se jih je udeležil v minuli sezoni.

Ilka Štuhec je sezono 2017/18 izpustila zaradi okrevanja po poškodbi

V karavano se je vrnila zmagovito in spomnila na odlične vožnje iz šampionske sezone 2016/17. Slovenska asa bosta glavna slovenska aduta na svetovnem prvenstvu februarja v Aareju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija