ZELO STRUPENE MEDUZE PREPLAVILE OBALO: Njihov toksin povzroči boleče ožige, lahko pa tudi smrt

Svet

Severovzhodno obalo Avstralije so preplavile zelo strupene meduze, ki so v zadnjih nekaj dneh opekle okoli 3500 ljudi, so opozorile tamkajšnje oblasti. Zaradi invazije meduz so morali zapreti več priljubljenih plaž.

Šlo naj bi za zelo strupene meduze vrste portugalska ladjica. V ožigalkah ima močan toksin, ki povzroči zelo boleče ožige, lahko pa tudi smrt. V zvezni državi Queensland so naval teh meduz že označili za invazijo. Združenje reševalcev na plaži je sporočilo, da so doslej obravnavali že neverjetnih 3595 primerov ožigov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Portugalske ladjice so sicer običajne na avstralskih plažah v času poletja, vendar pa je njihovo število letos ogromno, število ljudi, ki so jih ožgale, pa je presenetilo oblasti. V celem letu sicer običajno naštejejo okoli 10.000 primerov ožigov meduz, zdaj pa so jih v samo nekaj dneh več kot tretjino tega števila. Te meduze običajno plavajo v bolj odprtih vodah, tokrat pa naj bi jih močni vetrovi in morski tokovi prignali bližje obali in v stik s kopalci.

Ožig portugalske ladjice povzroči takojšnjo ostro bolečino in takojšnjo močno reakcijo na koži. Ljudem povzroča tudi slabost in bruhanje, simptomi pa lahko trajajo od nekaj minut do več ur. Simptome se običajno lajša s polivanjem ožiga z vročo vodo ali pa s hlajenjem z ledom.

Poleg tega so v Avstraliji že zabeležili okoli 20 ožigov še bolj nevarne meduze irukandji, kar je še enkrat več kot običajno na leto. Ožigi te kot noht velike meduze povzročajo hude bolečine v mišicah, močno bruhanje, tudi kap ali odpoved srca, pa tudi smrt v nekaj minutah, še navaja AFP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija