ZELENA LUČ ZA SOSEDE: Hrvaška izpolnjuje pogoje Evropske komisije za schengen

Svet

Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v schengensko območje, je v danes sprejeti oceni o izpolnjevanju schengenskih pravil in standardov sporočila Evropska komisija. Obenem je Hrvaško pozvala k nadaljnjim prizadevanjem za izvajanje vseh ukrepov, zlasti na področju upravljanja zunanje meje.

Pozitivno oceno Hrvaški glede izpolnjevanja tehničnih pogojev za vstop v schengen je odhajajoča komisija predsednika Jean-Clauda Junckerja danes v Strasbourgu objavila po zasedanju kolegija komisarjev v obliki sporočila. V njem države članice komisija poziva, naj ga "obravnavajo s ciljem integracije Hrvaške v schengensko območje". Končno odločitev o tem, ali lahko država vstopi v schengen, namreč sprejmejo članice EU, in to s soglasjem. Po neuradnih napovedih zelene luči za vstop Hrvaške v schengen ni pričakovati v bližnji prihodnosti. Skeptičnih naj bi bilo več članic, med njimi Slovenija, Nizozemska, Nemčija in Francija.

Kot v današnji oceni ugotavlja komisija, je Hrvaška sprejela vse potrebne ukrepe, s katerimi je izpolnila pogoje za polno izvajanje schengenskih pravil in standardov, med drugim za učinkovito upravljanje zunanje schengenske meje. Pri tem poudarja, da si bo morala Hrvaška še naprej dosledno prizadevati za izvajanje vseh tekočih ukrepov, zlasti na področju upravljanja zunanje meje, da bi zagotovila izpolnjevanje teh pogojev tudi v prihodnje.

Predsednik Evropske komisije v odhajanju Jean-Claude Juncker

Komisija je v sporočilu tudi potrdila, da Hrvaška še naprej izpolnjuje zaveze iz pristopnih pogajanj, povezane s schengenskim pravnim redom, na področju sodstva in spoštovanja temeljnih pravic. Evropska komisija je oceno sprejela na podlagi rezultatov postopka ocenjevanja o izpolnjevanju meril schengenskega pravnega reda, ki se je začel leta 2016.

Medtem ko je komisija že pred tem pozitivno ocenila in potrdila polno izvajanje schengenskih pravil na področju varstva podatkov, policijskega sodelovanja, skupne vizumske politike, schengenskega informacijskega sistema (SIS), orožja in pravosodnega sodelovanja v kazenskih zadevah, pa današnje sporočilo potrjuje, da je Hrvaška sprejela vse potrebne ukrepe tudi za izpolnitev pogojev za izvajanje schengenskih pravil pri upravljanju zunanje meje. "Hrvaška si bo morala še naprej prizadevati za zagotavljanje doslednega izvajanja vseh tekočih ukrepov na tem področju", je poudarila komisija.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  22 .10. 2019 ob  17: 56
Peterletu se je splačalo v EU, ki bo po vseh teh mandatih v evropskem parlamentu, če sem vse prav poračunal kar mu pripada po EU pravilih, povlekel približno 2,5-kratnik pokojnine našega prvega predsednika Kučana. Je žalostno, da bo eden najbolj nekoristnih politikov dobil praktično najvišjo pokojnino v naši državi. Pokojnina bo "evropska" , ampak plačali jo bomo pa slovenski davkoplačevalci.
Istriano |  22 .10. 2019 ob  17: 26
Je zanimivo kako politiki govorijo in novinarji pišejo, ko kdo vstopi v EU, Schengen, Nato ali dobi evro, pišejo kot da bi neka oseba zadela milijardo evrov na lotu, samo oh in sploh. V resnici je vse eno veliko sranje in služi. samo temu, da bodo bogati še bolj bogati in malo mrvic za rajo. Zgleda, da se nihče več ne spomni, da ko smo imeli tolarje sta bila pivo in pizza 500 tolarjev, torej dobra dva evra. Zdaj so pizze po približno 8 evrov in pivo od 2,5 € dalje. Včeraj sem v centru Ljubljane jedel celo pizzo za 20 evrov in pil pivo za 5 evrov. V Parizu, Rimu, Berlinu in New Yorku sem jo jedel za bistveno manj. Tako, da Hrvati samo stran od Schengna, evra in vseh teh drugih neumnosti, vi samo tržite svoje turistične kapacitete, pridelujte vino, olje in hrano in vam ne bo slabega. Ma kakšna UE in Nato in vsa ta sranja. Naj mi kdo pove, kako se mu je izboljšalo življenje odkar smo v Nato in EU?