ŽE NASLEDNJI TEDEN V KOPRU BREZPLAČNI PREVOZI ZA STAREJŠE: Trenutno prijavljenih petnajst prostovoljnih voznikov, prijave še odprte

Koper

Prihodnji teden bo Mestna občina Koper začela s projektom brezplačnih prevozov za starejše – Prostofer. Prevoze bodo izvajali vozniki prostovoljci. Trenutno jih je prijavljenih petnajst, prijave za sodelovanje pa so še vedno odprte. Ključe prvega od dveh avtomobilov, ki ju zagotavlja koprska občina, je danes voznikom predal koprski župan Aleš Bržan.

(vir: Občina Izola)

Programu spremljanja in družabništva Vitica, ki ga za starostnike na območju koprske občine izvaja Obalni dom upokojencev Koper, se prihodnji mesec pridružuje projekt prostovoljnih prevozov za starejše – Prostofer. Gre za brezplačno storitev, s katero želi občina izboljšati mobilnost starejših občank in občanov, ki ne vozijo oziroma nimajo razvite socialne mreže in zato težje dostopajo do različnih storitev in opravkov, poleg tega imajo nižje mesečne dohodke in so prejemniki denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka, so sporočili iz Mestne občine Koper (MOK).

"Gre za izjemno pridobitev, predvsem za starejše občane, ki živijo na podeželju. S projektom Prostofer bodo vsi tisti, ki potrebujejo prevoz po najnujnejših opravilih, zdaj tudi dobili to možnost. Koprska občina bo tako postala še bolj dostopna vsem," je ob slovesni predaji ključev prvega od dveh avtomobilov povedal župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

Aleš Bržan (vir: Facebook/LAB)

Kako lahko starejši naročijo storitev brezplačnega prevoza?

Starejši imajo danes velike težave s prevozi, zlasti če živijo izven mestnih središč, kjer ni razvite avtobusne mreže. Taksi storitve so za številne prevelik strošek, ki si ga žal ne morejo privoščiti, zato tovrstnih prevozov ne uporabljajo. Prostofer je brezplačna storitev, ki jo lahko naročijo prek telefona in jim omogoča lažjo dostopnost do zdravnika, javnih storitev, trgovin in drugih nujnih opravkov, dodajajo na koprski občini.

Storitev prevoza lahko naročijo vsak dan, od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro, na brezplačni telefonski številki 080 10 10, vsaj tri dni pred želenim prevozom. V komunikacijskem centru bodo zabeležili podatke klicatelja, datum, uro in lokacijo prevoza ter o tem obvestili prostovoljnega voznika. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz, pojasnjujejo na občini.

(vir: Pexels)

Prijave za prostovoljne voznike še vedno odprte

Koprska občina bo za potrebe projekta zagotovila dve vozili, poskrbela bo tudi za zavarovanje voznika in sopotnikov. Zavod Zlata Mreža, ki je snovalec Prostoferja, bo poskrbel za obvezno usposabljanje voznikov prostovoljcev. Trenutno je prijavljenih približno petnajst voznikov.

Prostovoljni voznik je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje (B-kategorija) in je v svojem prostem času pripravljen pomagati sočloveku. Novi vozniki lahko prijavo za sodelovanje podajo na elektronski naslov zavoda Zlata Mreža info@zlata-mreza.si oziroma pokličejo na številko 069 995 511, so sporočili iz koprske občine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tine |  23 .06. 2020 ob  10: 39
Kaj ni že kurjerca namenjena temu?