ZDRAVNIKA PRI INTUBACIJI NAREDILA STROKOVNO NAPAKO: Starša umrlega 23-letnika terjata odškodnino

Slovenija

Ljubljansko okrožno sodišče je v vmesni sodbi odločilo, da sta zdravnika Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana pri intubaciji 23-letnika storila strokovno napako. Zaradi neustreznega ravnanja je 23-letnik umrl. Če bo sodba postala pravnomočna, bo sodišče odločalo o višini odškodnine, poročajo mediji.

Slike so simbolične.

Umrlega 23-letnika so sredi decembra 2011 hospitalizirali v UKC Ljubljana zaradi odstranitve nedelujoče ledvice. Po operaciji je dobil pljučnico, zato so ga premestili na enoto intenzivne terapije infekcijske klinike, kjer so ga morali zaradi težav z dihanjem intubirati. Težave z dihanjem so se ponovile 21. decembra, ko so ga morali ponovno intubirati.

Za intubacijo se je odločil zdravnik Primož Kerner. Pomagal mu je sodelavec iz infekcijske klinike Matjaž Jereb, ki je opravil perkutano traheotomijo. Dolgotrajno vzpostavljanje dihalne poti je povzročilo srčni zastoj, 23-letnik pa je ostal v vegetativnem stanju. Umrl je 1. aprila 2012 v celjski bolnišnici.

Okrožna sodnica Doris Jarc je odločila, da je 23-letnik zdravniško pomoč dobil prepozno. Zdravnik Kerner bi moral po mnenju sodišča takoj, ko pri bolniku zaradi edema ni mogel opraviti klasične intubacije, poklicati otorinolaringologa ali torakalnega kirurga, ki sta usposobljena za tovrstne posege, vendar je to storil prepozno. Zato je Kerner po mnenju sodišča storil zdravniško strokovno napako.

Sodišče je odločilo, da 23-letnik ne bi utrpel sekundarnega srčnega zastoja in posledično okvare možganov, ki so povzročili vegetativno stanje in kasneje smrt, če bi zdravnika poklicala ustreznega strokovnjaka.

Starša umrlega za duševne posledice, ki jih trpita po smrti sina, zahtevata 60.000 evrov. O višini odškodnine bo sodišče začelo odločati šele po pravnomočnosti vmesne sodbe.

V kliničnem centru po poročanju medijev sodbe do pravnomočnosti ne morejo komentirati. UKC Ljubljana se lahko na vmesno sodbo pritoži, vendar ni znano, ali bodo to storili.

Starša 23-letnika sta odškodninsko tožbo vložila konec leta 2014. Že pred tem sta podala prijavo na zdravniško zbornico in kazensko ovadbo, ki jo je tožilstvo zavrglo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  09 .01. 2019 ob  11: 25
V kakem svetu jaz živim ! Ne terjat, da nekdo odgovarja. Odškodnino ? Kaj življenje enega človeka je vredno toliko ? Žalost in beda