ZDAJ NAJ OB BADAŠEVICI NE BI VEČ SMRDELO: Danes so v Olmu zagnali naprave za prezračevanje (FOTO)

Koper

Danes so na območju Olma zagnali naprave, ki bodo naslednjih šest mesecev dnevno dodajale kisik v vodo struge Badaševice. "Postopek bodo ves čas budno spremljali, z odvzemom vzorcev pa vsak drugi dan preverjali količine kisika v vodi, njen PH ter merili temperaturo vode in zraka," opisujejo na koprski občini, kjer se tako nadejajo preprečiti, da se v času nizkega vodostaja in majhnega pretoka vode znova vzpostavijo pogoji, ki omogočajo razkroj organskega materiala in nastanek neprijetnih vonjav.

Izbrani izvajalec, podjetje TF Lab, d. o. o. je na območju Olma (na stičišču Tomšičeve ulice in Ceste na Markovec) že zjutraj namestil prvo od dveh naprav, ki bosta naslednjih šest mesecev dnevno dovajali zadostne količine kisika v vodo reke Badaševice. Nameščena naprava iz struge črpa vodo in jo nato obogateno s kisikom vrača nazaj. Prihodnji teden bodo v neposredni bližini namestili še turbino, ki bo kisik iz zraka s posebno tehnologijo razbila v zelo majhne delce, t. i. nanomehurčke, in jih nato vpihovala v vodo.   

"Celoten postopek bodo ves čas nadzirali, zato bodo vzpostavili redni monitoring in tako preverjali vsebnost kisika v vodi, stopnjo kislosti in temperaturo," opisujejo na občini.

 

Za namestitev naprav za prezračevanje vode je Mestna občina Koper pridobila vodno soglasje Direkcije RS za vode. Dela bodo trajala šest mesecev in bodo sklenjena predvidoma oktobra.

Na smrad ob reki Badaševici so lani poleti opozorili tamkajšnji prebivalci, Mestna občina Koper je nato naročila analize, ki so pokazale, da ne gre za ljudem nevarne snovi. Sprva so ugotovili, da vzrok za močan vonj, ki spominja na uhajanje plina, niso nedovoljeni izpusti v reko Badaševico, ampak gre za posledico razkrajanja usedlin in mulja v vkopanih lovilcih olja in maščob padavinskih voda na območju proge v nekdanjem kompleksu Tomos. Dogovorili so se za za temeljito čiščenje, a smrad se je konec poletja nadalajeval, enkrat je reka celo potemnela.

Nato so ugotovili, da a je vonj posledica razkroja biološkega materiala na dnu struge Badaševice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija