ZNOVA SMRAD V SEMEDELI IN OLMU: 'Črna' Badaševica; občina tako pojasnjuje (FOTO, VIDEO)

Koper

Pred Mestno občino Koper je danes potekala novinarska konferenca, na kateri je sodeloval Igor Rakar, vodja občinskega oddelka za zaščito in reševanje. V izjavi je spregovoril o preteklih dogodkih v Semedeli in Olmu. 

Spomnimo, v preteklih tednih je mnoge občane Kopra razburjal smrad "po plinu in praženi čebuli" v Semedeli in Olmu, zaradi česar je bilo aktiviranih tudi več pristojnih služb. Konec avgusta so s koprske občine (MOK)  obvestili, da so ugotovili vzrok za smrad, poudarili pa so, da ta zdravju ni nevaren. Kmalu za tem so se začela tudi dela, s katerimi naj bi omenjeni smrad preprečili. Kljub temeljitemu čiščenju vkopanih jaškov na območju proge nekdanjega Tomosa, ki sta mu sledila celovit pregled in čiščenje cevi meteorne kanalizacije širšega območja, neprijeten vonj v Olmu in Semedeli še vztraja.

"Pristojne institucije, ki si skupaj z Mestno občino Koper ves čas prizadevajo odpraviti vzrok neprijetnih vonjav, so v zadnjih dneh znova temeljito pregledale teren in opravile več meritev ter potrdile, da je vonj posledica razkroja biološkega materiala na dnu struge Badaševice," je na današnji novinarski konferenci povedal Rakar. 

Občani so zaskrbljeni 

Včeraj se je na naše uredništvo obrnila zaskrbljena bralka, ki izboljšanja glede smradu, kljub različnim sanacijam, ni opazila. Prav tako jo skrbi dejstvo, da se je reka temno obarvala. "V zadnjem času se je veliko govorilo o smradu, ki se je širil iz odročnih kanalov in Badaševice v Kopru. Rečeno je bilo, da je le-ta s tem, ko so bili očiščeni rezervoarji tovarne Tomos, odpravljen. Žal temu ni tako. Smrad je še intenzivnejši, le na drugi lokaciji. Skoraj ne morem verjeti, da pristojni niso opazili in pregledali voda, v kanalu od avtobusne postaje proti Vina Kopru. Voda je dobesedno črna in na njenem površju se je pojavil neke vrste filter. Tako je zdaj že nekaj časa, smrad in problem nista odpravljena. Tako je bilo tudi že to zimo. Smrdi ravo tako, kot je smrdelo na ustju Badaševice v izlivu v morje v Semedeli pred posegi, ki so omogočili izgradnjo plaže. Smrad je intenzivnejši zjutraj in zvečer, okna moramo zapirati, perilo smrdi".

Zakaj se je Badaševica obarvala črno?

Veliko objav zaskrbljenih občanov je bilo mogoče zaslediti tudi na družabnem omrežju Facebook, kjer so javno pozivali k sanaciji problema

Semedelski smrad vztraja. Lahko proglasimo pojav neznanega izvora in se izselimo? Da ni za vsem skupaj kakšna zarotniška...

Objavil/a V Semedeli dne Sreda, 15. september 2021

Prav tako je včeraj v javnosti završala tudi novica, da naj bi v Badaševici našli poginule ribe in nutrijo

Fotografija je simbolična.

Kaj odgovarja koprska občina? 

"Težavo se trudimo odpraviti že odkar se je le-ta pojavila. V ta namen smo tudi ta teden opravili več terenskih ogledov," pravijo na občini. "Direkcija RS za vode je preverjala možnost dodatnega čiščenja brega Badaševice in dna struge, Marjetica je vzdolž celotne trase preverila delovanje meteornih izpustov. Pregledali so tudi območje bližnjih obratov, kjer niso zaznali napak v delovanju oziroma sprememb vonja in barve vode kot tudi delovanje kanalizacijskega sistema v bližini glavnega kolektorja na Bonifiki, kjer izpustov niso zaznali, kar potrjujejo tudi redne analize vode, ki jih po naročilu koprske občine opravlja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano," pojasnjuje Rekar. 

Tudi pristojne službe so na enem od ogledov opazile, da se je dno struge Badaševice temno obarvalo, zato so se včeraj znova sestali medobčinska služba za zaščito, reševanje in okolja, predstavniki Gasilske brigade Koper, podjetja VGP Drava in Marjetice Koper. Aktivirali so tudi Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME) Instituta Jožef Stefan, ki je iz reke Badaševice odvzel vzorce vode in opravil analizo zraka. "Uradno poročilo še čakamo, vendar po prvih navedbah opravljene analize ne kažejo na onesnaženost vode oziroma zraka s spojinami. V vodi so sicer zaznali veliko prisotnost mulja, zato je trenutno stanje vode v Badaševici posledica preobremenjenosti z organskimi snovmi ter pomanjkanja kisika v vodi," Rekar povzema dosedanje ugotovitve.

Črna Badaševica. ⬇

Objavil/a Regional dne Četrtek, 16. september 2021

Podobno ugotavljajo tudi pri Agenciji RS za okolje, kjer pravijo, da gre najverjetneje za kombinacijo hidroloških razmer (nizek vodostaj zaradi pomanjkanja padavin), znatne obremenjenosti z organskimi snovmi in visokih temperatur, ki so povzročile pomanjkanje kisika in obarvanost dna struge.

"Onesnaženost" reke ni vplivala na pogin živali 

Na občini po posvetovanju s pristojnimi službami zagotavljajo, da onesnaženost reke ni vplivala na poginutje živali. "Lahko pa bi na pogin rib vplivalo pomanjkanje kisika, ki so ga s svojo prisotnostjo povzročile alge," še dodajajo.

Kako naprej? 

Koprska občina se z direkcijo za vode dogovarja za čiščenje bregov in usedlin z dna reke Badaševice, poleg tega bo še naprej izvajala meritve plinov v zraku in analize vode, opravila pa bo tudi analizo usedlin z dna struge. "Ob tem Morska biološka postaja Piran preučuje možnost, ali je potemnitev dna Badaševice lahko posledica organskega razkroja alg," še dodajajo na občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Fošina |  17 .09. 2021 ob  08: 04
... in potem je končno padel dež in smo za eno leto rešeni.
Ben |  17 .09. 2021 ob  07: 57
Torej ni panike, ker gre za BIO odpadke. Čiščenje bo sicer dražje, ker gre za BIO pridelek, smrad pa bo še naprej brezplačen.
hribi |  17 .09. 2021 ob  07: 16
-2
Meni se zdi, da bi to lahko bila posledica cepljenja proti covidu.
frikofrkic |  16 .09. 2021 ob  21: 10
14
Vodotoki se ne čistijo že kakih 8 let. Mi je pa že malo sumljiivo, popobanda je obračala namakalne sisteme, metala smeti iz košev, zamašila hudournik v Žusterni, celo leto klanfa z ekološkimi bombami... me ne bi čudilo, če bi zadnje čase kaj zlivali v Badaševico.
Tine |  16 .09. 2021 ob  19: 12
-5
Že 3 leta se vodotoki ne čistijo. Ko se kosi trava, vse mečejo v vodotok in je zdaj vse zamašeno.