'ZATOHLA IZOLSKA LOKALNA DEMOKRACIJA': Kaj je Markočiča povezalo v koaliciji s štirimi protikandidati?

Izola

Klubi članov občinskega sveta Občine Izola: Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS), Socialni demokrati (SD), Izola je naša (IJN), Ponosni na Izolo (PNI), Lista Izola 2030 in župan Danilo Markočič, ob podpori Italijanske samoupravne narodne skupnosti, so pred dnevi podpisali koalicijsko pogodbo za mandat 2018–2022. "Očitno v nekoliko zatohlih lokalnih demokracijah ne gre brez koalicije in opozicije. Vladanje z zanesljivo večino je pač veliko bolj udobno kot nenehno preverjanje in iskanje čim bolj usklajenih rešitev in odločitev z vsemi predstavniki političnega življenja," so se odzvali v Listi Izola prihodnosti, strankah SDS in Levica ter Listi Izolani, ki so ostali izven Markočičeve koalicije.

Kot so pred dnevi sporočili z izolske občine, so v koalicijsko pogodbo strnili zaveze in projekte, ki se jih nameravajo lotiti v aktualnem mandatu. Izolski župan Danilo Markočič je ob tem med drugim poudaril izgradnjo novega gasilskega doma, vlaganja v športno infrastrukturo, investicije v kanalizacijsko mrežo na Šaredu in izgradnjo kulturnega doma. Na Markočičev 'pakt' so se odzvali v strankah SDS in Levica ter na listah Izola prihodnosti in Izolani, kjer navajajo, da so se v izolski občini očitno odločili za 'vladanje z zanesljivo večino', ki je 'veliko bolj udobno kot nenehno preverjanje in iskanje usklajenih rešitev z vsemi predstavniki političnega življenja'.

"O tem smo bili predstavniki drugih političnih strank in list, ki so zastopane v izolskem občinskem svetu, seznanjeni iz medijev. Že sam postopek oblikovanja takšne koalicije kaže na to, da smo dobili v občini Izola bolj interesno skupnost, kot pravo koalicijo," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem navajajo, da niti občinski svetniki niti predstavniki omenjenih list in strank niso bili pozvani k sooblikovanju koalicije. "Najverjetneje se je to zgodilo zato, ker smo s svojim dosedanjim delovanjem dokazali, da nismo glasovalni stroj ampak smo dosledno zavezani principom transparentnega, poštenega političnega dogovarjanja in sprejemanja odločitev, ki bodo v interesu velike večine izolskih občanov."

Priznavajo, da so bili v desetih mesecih županovanja Markočiča kritični. "Bili smo proti in dosegli zavrnitev nekaterih predlogov za katere smo prepričani, da so bili koristni za posameznike, ne pa tudi za skupnost. Zahtevali smo odgovornost za napake, ki so občinski proračun zamajale v temeljih, pa zanje ne odgovarja nihče. Bili smo proti organizaciji takšne občinske uprave, ki ukinja nadzorne funkcije, zahtevali smo podaljšanje javne obravnave najpomembnejšega prostorskega načrta občine, ki je bila umeščena v čas dopustov in s katerim bi predlagatelji na hitro radi omogočili pozidavo velikega dela izolskih kmetijskih zemljišč."

Verjeli so, kot še navajajo v dopisu, da bo Markočič kos dogovarjanju in usklajevanju mnenj. "Namesto tega je zdaj sestavil koalicijo s štirimi svojimi protikandidati na volitvah, ki so zdaj očitno ugotovili, da jih povezujejo nekateri posebni cilji. Če so med temi projekt izgradnje novega gasilskega doma, pospešeno vlaganje v športno infrastrukturo, programi za mlade in vključitev mladih v strategijo razvoja Izole, nadaljevanje investicij na podeželju in gradnja novega kulturnega doma, kar so zapisali v sporočilu za javnost, potem ugotavljamo, da so to tudi naši cilji. Očitno so jih združili nekateri drugi cilji, ki pa jih v sporočilu javnosti niso zapisali."

Kot še pravijo v Listi Izola prihodnosti, Listi Izolani, stranki SDS in stranki Levica, se zaradi te odločitve ne bodo povezovali, ker se ne vidijo v vlogi opozicije. Še naprej bomo delovali tako kot doslej, prepričani, da smo pozicija. Tista, ki dosledno zagovarja načela, ki so jih nekateri očitno pozabili zaradi drugih interesov. Volivci bodo čez dobra tri leta že povedali, kaj si mislijo o tem, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  14 .09. 2019 ob  05: 37
Spremenit kmetijsko zemljisce v zazidalno je vsekakor zelo donosno za tistega ki ga ima..
V kontekstu Joza bo pa lahko zdej vozu mercedeza in si privoscu dober dopust so v Italiji pozidali vso okolico Vezuva vulkana ki pociva lahko pa nekega dne izbruhne..
Urejeno okolje povezano z naravo drevesi in zivljenjem,zakaj bi nekdo v to investiral ce se drugi kopljejo v denarju sam pa gaga,vprasaj zeno ti bo isto rekla.
Zivimo na predelu ki je velik smetnjak samo da na poti v sluzbo razmisljas o drugih receh in kot vsak imas svoje probleme.
Morda se bo celo kdo strinjal da najlepsi predeli po svetu niso tisti z stirimi stenami,bazenom in veliko garazo