ZARADI GRIPE IN VIROZ ZDESETKANI PRI POUKU: V lekarnah zmanjkalo zdravila za zbijanje vročine za otroke

Slovenija

Število bolnikov z gripi podobno boleznijo je v prejšnjem tednu še naraslo. Najbolj so prizadeti otroci, stari do 14. let, beležijo pa tudi večji porast gripi podobnih bolezni pri mladostnikih, starih od 15 do 18 let. Slovenija spada med štiri države v evropski WHO, ki so poročale o visoki ali zelo visoki pojavnosti gripe, so navedli na NIJZ.

Tudi pojavnost okužb dihal je prejšnji teden naraščala. Vse to se kaže v izbruhih obolevnosti v številnih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, kjer so dokazali gripo tipa A in B. Koliko otrok dejansko manjka v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, se ne ve, ker tega podatka nihče ne zbira. A poročila s terena kažejo, da so v nekaterih razredih in skupinah gripa in druge viroze popolnoma zdesetkale prisotnost.

Največji dvig pojavnosti gripi podobnih bolezni je v osrednjeslovenski in gorenjski regiji, najmanjši pa v mariborski in prekmurski, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Sicer pa so gripo dokazali v 40 odstotkih vseh testiranih vzorcev. Med vzorci, ki so jih odvzeli v ambulantah primarnega zdravstva - pri pediatrih ali družinskih zdravnikih - je bilo pozitivnih 80 odstotkov vzorcev, v vzorcih iz bolnišnic pa 35 odstotkov.

Največ, 82 odstotkov, je bilo gripe tipa A, pri čemer je bilo podtipa A(H1N1) 29 odstotkov, podtipa A(H3N2) pa 71 odstotkov. Maja Sočan z NIJZ je januarja letos pojasnila, da so izkušnje iz preteklih let pokazale na težji potek sezone, ko je prevladujoč virus tipa A, zlasti ko gre za podtip H3N2.

Večina držav, ki spadajo pod evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), poroča o nizki pojavnosti gripe, le štiri države so poročale o visoki ali zelo visoki pojavnosti gripe gre za Slovenijo, Bolgarijo, Luksemburg in Turčijo. V lekarnah je že pred časom zmanjkalo najpogosteje predpisanega zdravila za zbijanje vročine za otroke, starejše od šestih let. Predviden rok dobave je, kot so pojasnili v Lekarni Ljubljana, šele 20. marec.

Predsednica sekcije za primarno pediatrijo: Take sezone gripe ne pomnimo, smo v skoraj vojnem stanju

Predsednica sekcije za primarno pediatrijo Anita Jagrič Friškovec je v pogovoru za STA dejala, da v medicini dela že 28 let, a takšne sezone gripe ne pomni. Po njeni oceni je bolnih vsaj štirikrat ali celo petkrat otrok več kot v običajni sezoni gripe. Ker je več obolelih, je sedaj tudi več zapletov. "Smo na robu vojnega stanja," je dejala.

Zdaj, ko so ljudje informirani, starši prej pokličejo v ambulanto in ne pripeljejo takoj otroka na pregled. "Če bi na pregled pripeljali vse bolne otroke, to ne bi bilo obvladljivo, bilo bi vojno stanje. Tudi sicer je skoraj vojno stanje, ker telefon zvoni praktično ves čas," je pojasnila.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija