ZAPIRAJO ENO OD PRILJUBLJENIH SOCIALNIH OMREŽIJ: Razlog je uhajanje zasebnih podatkov uporabnikov

Tehnologija

Iz tehnološkega giganta Google so v ponedeljek sporočili, da bodo zaprli večji del svojega družabnega omrežja Google+. V svoji programski opremi so namreč odkrili hrošča, zaradi česar so bili zasebni podatki oseb dostopni tretjim strankam. Ameriški časnik Wall street journal (WSJ) je poročal, da so ranljivost zaznali že marca.

Iz podjetja so sporočili, da je bilo prizadetih do 500.000 uporabnikov. Glede na pisanje WSJ je Google odkril težavo v marcu, a o njej niso obvestili širše javnosti, češ da bi zaradi tega nemudoma pritegnili pozornost regulatorjev.

V Evropski uniji je maja začela veljati splošna uredba o varstvu osebnih podatkov (GDPR), po kateri so podjetja dolžna obvestiti prizadete, če so bili njihovi osebni podatki izpostavljeni ali zlorabljeni. Ali bo Google zaradi v ponedeljek razkrite ranljivosti podvržen pregledu, ni jasno.

Google+ so zagnali leta 2011 z namenom konkurence družbenemu omrežju Facebook, a so bili pri tem neuspešni. Že več let se je ugibalo, ali bodo omrežje zaprli. Sedaj pa so se odločili, da ga bodo po prehodni fazi avgusta prihodnje leto zaprli za potrošnike, češ da ga ti niso dosegli zadostne interakcije. Podjetje je bilo sicer vedno skopo s podatki o uspešnosti omrežja. Sedaj pa so sporočili, da je 90 odstotkov obiskov omrežja trajalo manj kot pet sekund.

V izjavi je Google zagotovil, da težava ni bila dovolj resna, da bi o njej obvestili javnost. Njihova pisarna za zasebnost in zaščito podatkov je pregledala zadevo in med drugim ugotovila, da ni bilo resnih dokazov o zlorabi podatkov.

Zaradi ranljivosti so imele tretje stranke dostop do imena, naslova elektronske pošte, poklica, spola in starosti uporabnikov. Googlu sicer ni uspelo točno določiti kroga prizadetih uporabnikov. Čeprav so napako odkrili in popravili marca letos, pa je obstajala že vse od leta 2015.

Odkritje napake pa bo imelo vpliv na uporabnike sistemov android na pametnih telefonih. Uporabniki bodo imeli sedaj večjo svobodo pri določanju podatkov, do katerih bodo imele dostop aplikacije. Predvidevajo, da bo sedaj imelo manj aplikacij dostop do seznama klicev in podatkov o sporočilih SMS.

Google bo storitev še naprej nudil podjetjem, ki že uporabljajo Google+, za interno komunikacijo. Delnice Googlovega krovnega podjetja Alphabet so sicer od razkritja padle za 1,23 odstotne točke.

Deli novico: