ZAKAJ JE RAZVINJETENJE HITRE CESTE ŠKOFIJE-IZOLA NUJNO, TUDI OBALNA POSLANCA: Alternativnih cest ni, gre za Osimske sporazume (VIDEO)

Koper

Da edini 24 ur odprt bencinski servis v Kopru brez vinjete ni dostopen, smo v preteklih dneh že poročali. Voznikom, ki so bili toliko pogumni, da so tvegali dobrih 500 metrov poti po hitri cesti, je Dars v zadnjih dneh pričel pošiljati plačilne naloge. Odzvali so se domačini, Krajevna skupnost (KS) Koper center, primorski ustavni pravnik dr. Andraž Teršek, odzvala sta se obalna poslanca Meira Hot in Gregor Perič. Vsi z eno samo prošnjo državnim inštitucijam – da se problem reši.

Opozarjanje državnih inštitucij, da ima obvezna uporaba vinjete na hitri cesti H6 med Škofijami in Izolo več negativnih posledic, ima že dolgo brado. Odkar je Dars uvedel elektronsko cestninjenje, vozniki prejemajo domov globe. Brez vinjete ni mogoče priti do edinega 24 ur odprtega bencinskega servisa na Obali, le dobrih 100 metrov najprej od njega pa za uporabo hitre ceste od Semedele do Izole vinjeta ni potrebna.

"Najprej je težava v tem, da 100.000 ljudi, ki živijo v štirih obalnih občinah, ne more izven ustaljenih urnikov priti do bencinskih servisov. Menim, da je ta cesta neustrezno kategorizirana. Če bi pogledali pogoje za kategorizacijo cest, bi ugotovili, da ta cesta teh pogojev ne izpoljuje," pravi obalni poslanec Gregor Perič.

Takšno kaznovanje voznikov s strain Darsa se zdi nespametno tudi obalni poslanki Meiri Hot: "Vozniki gredo na edino dostopno bencinsko črpalko v okolici Kopra."

Denarne kazni pa niso pereč problem samo za domačine. V poletnih mesecih, ko je gneča na obalnih cestah že tako popolna, se številni turisti in dnevni migrant poskušajo izogniti plačilu cestnine, zato uporabijo lokalne ceste. Te pa tako masovnega prometa, kot smo mu priča, ne morejo prenesti.

"Razlogov, zakaj bi morali ukiniti vinjeto, je več. Prvi, alternativnih cest ni. To je edina dostopna cesta za primestje Kopra, Pirana, Izole in Ankarana. Drugi razlog, gre za Osimske sporazume, ki govorijo o vzajemnem sodelovanju med državama, in sicer gospodarskem, turističnem in prometnem. Na drugi strain, mislim da cello do Palmanove ni plačila cestnine," dodaja Hotova.

V podobni situaciji, ki jo je vlada nedavno obravnavala v Mariboru, je del avtoceste razvinjetila. V Zagrebu in Beogradu, na primer, so vozniki oproščeni plačila cestnine od vstopne do izstopne točke iz mesta.

Kaj odgovarjajo na Darsu?

Da gre za nov sistem nadzora in nove kamere.

KS Koper center pa je ravno danes podala pobudo koprskemu županu Alešu Bržanu, da čim prej pristopi k reševanju zadeve z Darsom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  12 .04. 2022 ob  10: 16
Neumno in brezplodno nakladanje.
Istriano |  12 .04. 2022 ob  09: 23
11
Perič naj raje išče novo slzžbo, ker v Istri nima več volilcev.
solinar |  12 .04. 2022 ob  07: 15
11
Neverjetno kaj delajo volitve.
Še Butalci se vam smejejo dragi poslanci.
JKDWingChun |  12 .04. 2022 ob  00: 32
20
Vinjet sploh nebi rabli ker koliko se ceste preplača je to grave cifra v nebo! A ceste imamo primerljive z BiH ali Srbijo ali neko zanikrno državico.
Ceste so placane z registracijo vozil in z vsakim natočenim litrom bencina! Zakaj potem se te vinjete?
Mislim, sej vem zakaj, zato da se nekdo nakrade dokler je pri koritu
zoran13 |  11 .04. 2022 ob  23: 41
15
»Če bi volitve lahko karkoli spremenile, bi bile prepovedane.«
Loesje
loesje.org/
Pjero Shriba |  11 .04. 2022 ob  22: 54
22
Ma glej, kako se pred volitvami naši poslanci tudijo za naš blagor.
Vinjeta je na tem koščku "avtoceste" samo za to, da kasirajo na račun turistov, ežulov in ostalih Italijanov, ki hodijo v južno Istro na dopust ali na sprehod.
Mi domačini pa smo itak nekaj motečega za une tovariše od tam gor.
Dve muhi na en mah dragi Istrijani.

ManofSteel |  11 .04. 2022 ob  21: 33
-22
Meira Hot spet laže in zavaja. Pravi, da je do Palmanove ne plačljiva AC. Ni res, ta tipica niti v Italijo se ne vozi in bluzi o tem do kje je AC ne plačljiva. Gospođa Meira avtputarina se plaća takoJ po izlazu za Goricu po črpalki Duino, jel razumeš ? Zna Vejsil on puno šverco u Italiji... Nehaj se norca delat iz naroda...niso vsi prtegnjeni, tako kot tvoja volilna bazica. V Italiji nimajo vinjet, mi delamo po modelu Austrija...tako da je treba imet vinjeto. Kar se pa tiče stranskih cest...uredite jih tako, da ne bo problemov za Tržačane in bližnja Ita. Mesta...folk nam nosi denar. Jaz tudi imam poleti štalo...kaj čem...trpi i šuti. Sezona je kratka....ko boste dojeli, da je treba imet celoletni turizem...ne bo več problemov v prometu, ker bodo prihajali z javnim prevozom.
ZigaZois |  11 .04. 2022 ob  21: 00
15
Lahko pa bi ištrijani sami poskrbeli za zadevo. V petek in soboto zjutraj lahko bres posebnega truda nastane stoječa kolona od konfina do LJ in v nedeljo popoldne je lahko enaka štorja za nazaj. Smo vidli kaj nardi kolesarska dirka v par urah ob lepem vremenu izven sezone.
ZigaZois |  11 .04. 2022 ob  20: 56
28
Večinoma so v Sloveniji gradili hitre ceste in avtoceste na novih trasah. Ta obalna cesta pa je bila od Bertokov do odcepa za Koper zgrajena na trasi regionalne ceste. Takrat so jo "razširili" za boljšo pretočnost. Z uvedbo vinjet pa se je del prometa preselil na lokalne ceste, ki niso nikoli bile namenjene takemu prometu. Saj si DARS lahko obdrži vinjete, če nam ob hitri cesti zgradi še eno regionalno, ki bo povezala tunel Markovec in Bertoke. Torej naj nam vrnejo cesto, ki so nam jo vzeli in potem lahko na svoji delajo kar hočejo.
Fošina |  11 .04. 2022 ob  20: 48
27
@ManofSteel, kje si pa SD našel? Saj so bili ravno v SD najbolj glasni proti vinjetam tukaj. In niti niso imeli svojega ministra, da bi jim lahko dvoličnost očital kot na primer Periću.
ManofSteel |  11 .04. 2022 ob  20: 07
-21
Tako je tudi v Ljubljani...pač kot bi rekli v SDju "isti vatli za vse"! Komplicira narod in DARS.
Jazbetz |  11 .04. 2022 ob  18: 55
14
DARS je za na Mars.