ZAHVALA KOPRSKIMA POLICISTOMA, BREZDOMEC RAZKRIL SVOJO GROZO: 13-letni otroci naj bi mu kradli, ga napadali in po njem celo urinirali (FOTO, VIDEO)

Koper

Po tem, ko smo poročali o srce parajoči zgodbi brezdomca pri koprski banki in po tem, ko smo dobili pojasnila pristojnega Centra za socialno delo in Rdečega križa, je zgodba gospoda v izredno slabem stanju očitno naletela na "prava ušesa". Pomoč je prejel še istega dne. Ob tem gre velika zahvala koprskima policistoma Davorju Markoviču in Sebastjanu Mraku, ki sta se hitro odzvala in poskrbela, da je pomoč prišla na kraj.

"Prebrala sem zgodbo v vašem članku," nam v telefonskem pogovoru pove ena izmed članic civilne iniciative za Koper, Jadranka Zajić. Tako so se poimenovali prostovoljci, ki so tistega dne posredovali. S kolegico sta se odpravili na sprehod in niti ne povsem z namenom pomagati brezdomnemu gospodu. "Imela sem občutek, da je stvar že rešena. Prepričana sem bila, da je kdo že klical rešilca potem, ko so videli vaš članek."

Članica civilne iniciative za Koper: takih prizorov nismo vajeni

Pot je prijateljici vseeno zanesla proti koprski banki, kjer že dlje časa domuje brezdomec"Ni nama šlo v račun, kako je to sploh mogoče. Saj so brezdomci po Kopru, ampak na takšne prizore pa nismo navajeni," opisuje. Nato je prišel zraven še fant, ki gospodu večkrat prinese hrano. "Bil je zelo zaskrbljen in žalosten, verjetno se je nanj navezal," pripoveduje in dodaja, da je imel oči polne solz:

"Povedal nam je, da ima gospod zelo težko zgodbo za seboj, da pa je bila tudi socialna delavka že tam in obljubljala, da bodo poklicali psihiatra. Dali naj bi ga v dom, a se to vse skupaj vleče že par mesecev. Zadnjih 20 dni ni mogel stopiti na svoje noge." 

Nepokreten skoraj mesec dni

"Pristopili smo in ga vprašali, če mu lahko kako pomagamo. Odgovoril nam je, da če smo prišli s Centra za socialno delo preverjati, če ima cigarete, naj kar takoj odidemo. Povedali smo mu, da nismo s CSD-ja in da če potrebuje cigarete, mu jih z veseljem damo," opisuje sogovornica.

"Mogoče sem s tem cigaretom pridobila njegovo zaupanje, da se je odprl. Povedal je, da mu 13-letni otroci jemljejo vse, kar mu dobri ljudje prinesejo, da ga ponižujejo, tudi fizično naj bi ga že napadli in celo urinirali po njem. Jemali naj bi mu denar, cigarete. Pa ne samo otroci, tudi narkomani. Zaupal nam je, da je bil deležen več fizičnih napadov. Verjetno je tudi zato tako agresivno reagiral do vseh, ki so se mu približali. Vprašala sem ga, ali si želi kam iti. Rekel je, da bi rad sobico v velikosti deset kvadratov, da je sam in da je vsaj malo bolj na toplem," še pove.

Po besedah fanta, ki mu je prinašal hrano, naj bi do sedaj zmeraj odklonil pomoč

Domovanje brezdomca, čigar zgodba odmeva v zadnjih dneh.

Objavil/a Regional Video dne Petek, 07. maj 2021

Koprska policista sta se nemudoma odzvala

Ko so se odpravili po hrano, so na poti srečali policijsko vozilo. "Pomahala sem jim in z roko nakazala naj počakajo. Povedala sem, da je gospod nepokreten, da je urniniral in izločal blato v odejo, v katero je zavit, njegove noge so v ranah, dobesedno gnije. Vprašala sem, ali lahko oni pokličejo reševalce in psihiatra."

Moža v modrem sta ji prisluhnila: "Takšnih policistov ne vidiš vsak dan. Vse pohvale, bila sta perfektna." 

Kot smo izvedeli, sta se pripeljala v policijskem vozilu dežurna policista Davor Markovič in Sebastjan Mrak, ki sta s svojim odzivom pokazala izredno kooperativnost in skrbnost do sočloveka.

Poklicala sta reševalce, ki so brezdomca po besedah naše sogovornice zelo lepo oskrbeli. Na kraj je prispela tudi socialna delavka, do katere pa je še posebej kritična. Kot poudarja, je slednja za slabo stanje moškega vedela, "a se je kljub vsemu brez slabe vesti, brez da bi primer predala komu drugemu, odpravila na dopust".

Zajićeva je obenem poklicala tudi bivšega župana Borisa Popoviča, ki se je po njenih besedah nemudoma odzval in prišel na kraj, kjer je pomagal pri reševanju situacije. Obenem je izrazila svojo ogorčenost nad aktualnim županom Bržanom, ki naj ne bi naredil ničesar, da bi pomagal omenjenemu brezdomcu.

Čeprav so nam iz izolske bolnišnice sporočili, da zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo o pacientu povedati ničesar, smo uspeli izvedeti, da je bilo ob sprejetju moškega v bolnišnico sicer nekaj komplikacij, ki pa so jih uredili. Rane naj bi nastale zaradi umazanije in vnetij. Sedaj naj bi ga namestili v Dom v Olmu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  08 .05. 2021 ob  12: 22
Žalostno v kaki družvi jaz živim...še dobro, da se tu pa tam nakde kak dober človek na tem spirjenem svetu...
Koper |  07 .05. 2021 ob  19: 45
68
Vsekakor bi morali ugotoviti kdo so ti mulci in jih kaznovat ne glede na to da so mladoletni.Ravno tako njihove starše.
Sramota da se take stvari sploh dogajajo.
Stric iz ozadja |  07 .05. 2021 ob  18: 28
69
Zanimivo pa, da se nihče ne vpraša, kdo pa so ti mulci? Tam je veliko video kamer in videonadzora. Verjetno je vse snemano.... In bo kdo kaj ukrepal glede tega? Jutri bo človek spet na cesti in bo isto. Ne zaradi njega zaradi "Vaših" nevzgojenih, zlobnih in nasilnih otrok!!!!
Piero Panin |  07 .05. 2021 ob  17: 58
-41
Slisal sem da drustvo beli labod ponuja zaposlitev za dolocen cas treh mescev brezdomcu zato da jim spet ne bo kdo ukradu jajca..
;-)
Ištrijan |  07 .05. 2021 ob  17: 00
51
Zakaj je potrebno da clovek vsem institucijam na oceh tako nehumano trpi, preden se (mukoma!!) odzovejo?! Zakaj je bilo treba tolko casa spremljat njegovo trpljenje?! V nekih drugacnih (diktatorskih) casih ni bilo takega brezbrizja in surovosti.

kokodek |  07 .05. 2021 ob  15: 57
77
bravo vsi, ki ste pomagali!!!