JE KOPRSKEMU BREZDOMCU KDO PONUDIL POMOČ? Svoja pojasnila so dali tudi na CSD in Rdečem križu

Koper

Včeraj smo poročali o slabem zdravstvenem stanju brezdomca, ki prebiva pri koprski banki. Po pričevanju našega bralca, ki je omenjenemu skušal pomagati, je v ranah in nujno potrebuje medicinsko pomoč. Bil naj bi krvav, nog pa naj od kolen navzdol ne bi več čutil. Ko smo izvedeli za njegov primer in predvsem za to, da naj bi omenjenemu pomoč odrekla celo urgenca, smo vprašanja takoj naslovili na različne institucije, ki so pristojne pomagati brezdomcem. Nanje so nam že odgovorili s Centra za socialno delo Južna Primorska ter koprskega Rdečega križa. Ob tem pa stopa v ospredje tudi vprašanje, kako pomagati človeku, ki pomoči ne želi? Na Rdečem križu pa se sprašujejo, "kdo nam daje pravico, da sodimo, kaj je za človeka najboljše". 

Da so s primerom brezdomca pri koprski banki seznanjeni, so nam potrdili na Centru za socialno delo (CSD) Južna Primorska. Kot nam je pojasnila direktorica koprske enote Tjaša Rodman, so k omenjenemu gospodu pospremili zdravnika urgentne službe Zdravstvenega doma (ZD) Koper in tudi zdravnika pro-bono ambulante ZD Koper.

Seznanjeni so tudi z njegovim zdravstvenim stanjem. V takšnih primerih so pristojne reagirati vladne in nevladne organizacije ter društva, ki delajo na področju socialnega varstva, prav tako policija in zdravstvo, so nam še navedli.

Na koga se lahko brezdomci oziroma tisti, ki jim želijo pomagati, lahko obrnejo? Direktorica Rodman nam je pojasnila, da lahko brezdomni v Mestni občini Koper pomoč poiščejo na CSD Južna Primorska, na Policijski postaji Koper, na Območnem združenju Rdečega križa Koper, na Škofijski Karitas ter v Zdravstvenem domu Koper.

Prvi pogoj je, da oseba pomoč sprejme

Vprašali smo jih tudi, kako pomaga center za socialno delo in kakšni so v tem primeru postopki. Direktorica nam je pojasnila, da je prvi pogoj pri oblikovanju individualnega načrta pomoči, da se oseba s tem strinja. "V kolikor oseba, kljub oceni, da potrebuje pomoč oziroma socialno varstvene storitve, slednje odkloni, spoštujemo voljo te osebe."

Ko oziroma če oseba pomoč sprejme in ko je uspešno vzpostavljen delovni odnos, "strokovni delavec centra za socialno delo razišče oziroma prouči dejansko stanje, seznani s slednjim stranko, nato v sodelovanju s stranko soustvarita oziroma oblikujeta individualni načrt pomoči," pojasnjuje. V ta načrt se vključi skrb za zdravje (pri lečečem zdravniku, v probono ambuanti itd.), skrb za ureditev bivalnega prostora, povezovanje s socialno mrežo (svojci, prijatelji, znanci), skrb za odpravo razlogov za nastalo situacijo, reševanje materialne stiske – uveljavljanje pravic iz javnih sredstev (državnih in občinskih) in druge za osebo pomembne aktivnosti, ki služijo doseganju ciljev, ki so zastavljeni v individualnem načrtu pomoči.

Brezdomec pri koprski banki je dobro znan tudi Rdečem križu

Na koprskem Rdečem križu so nam pojasnili, da omenjenega gospoda dobro poznajo že vrsto let, saj ga redno obiskujejo, oskrbujejo s toplimi obroki, oblačili, pomagajo pa mu tudi pri urejanju statusnih zadev, ga zagovarjajo in mu svetujejo. "Prav tako mu je vedno bila na razpolago tudi nastanitev, kar pa je žal zavračal," so dejali.

"Drži, da je v zadnjem času zelo oslabel, zato smo ga ne dolgo nazaj obiskali z dr. Mahne Stanislavom iz pro-bono ambulante – ob njegovi pomoči smo pripravili vlogo za institucionalno varstvo. Dan kasneje je bil opravljen obisk tudi s pristojnim centrom za socialno delo in zdravnikom iz nujne medicinske pomoči, ki pa se je zaključil le z obiskom," so navedli.

Kot so dejali, po njihovi oceni in videnjih ni bil poškodovan, je pa bil oslabljen.

Specifičen primer

Dotičen primer naj bi bil izredno specifičen, so navedli, saj je bila "ves čas zelo jasno izražena njegova volja, da ne želi pomoči, niti institucionalne ali zdravniške oskrbe".

"Naj poudarimo, da je pri delu s tako ranljivo populacijo potrebno veliko razumevanja in prožnosti. Po neštetih obiskih smo dosegli to, da nas je sprejemal, se z nami pogovarjal, do neke točke tudi sodeloval. V kolikor smo poskušali "vsiljevati" rešitve, smo dosegli le odpor," opisujejo.


Fotografija je simbolična.

V Mestni občini Koper so na voljo različni programi, ki zagotavljajo pomoč brezdomcem. "Na našem združenju zagotavljamo zavetišče za brezdomne osebe in tri bivalne enote, česar pa imenovani ni prepoznaval kot dobro izbiro zase," so nam še pojasnili.

"Poraja pa se nam vprašanje: Kdo nam daje pravico, da sodimo, kaj je za človeka najboljše? Njegov način življenja ne zagotavlja dostojnega življenja, vendar je to naš pogled in ne pogled dotičnega," so še zaključili.

Ogromen odziv na članek

Da naj bi omenjeni brezdomec pomoč zavračal, so izpostavili tudi nekateri, ki so se na družbenem omrežju Facebook odzvali pod našo objavo članka. Kot je zapisal eden izmed komentatorjev, je bil pred dnevi tudi sam priča dogodku, ko so omenjenega brezdomca obiskali reševalci. A omenjeni naj bi pomoč odklanjal, jih nadiral in vanje celo metal stvari. "Žal, ne želi pomoči," je zapisal in dodal, da pomoč res potrebuje, "a kako pomagati".

Podobno so izpostavili tudi nekateri drugi, ki naj bi dogajanje pri koprski banki opazovali. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  07 .05. 2021 ob  10: 09
@alfa, kako ti ni jasno? Bistvena razlika. Brezdomec, ki odklanja, ogroža izključno svoje zdravje, necepljeni pa vse.
alfa |  07 .05. 2021 ob  06: 53
ampak zanimivo res, tu se gre za brezdomca, ki naj bi odklanjal pomoč in kao, ga ne sme nihče prisilit v zdravljenje ali kakršnokoli oskrbo, če sam noče, češ vsak ima pravico do svojega odločanja o svojem telesu in zdravju...do tu vse lepo in prav...ko pa se gre za cepljenje, bi pa država vse mogoče zakone izmislila ,da te prisilno cepi...delajo na tem ,da se boš moral cepit, če ne, ne boš dobil službe itd.
 |  06 .05. 2021 ob  23: 15
Moram povedati , da sem šokirana da urgenca je podala tak odgovor. Ne glede kako se kdo počuti, sigurno dežurstvo ljudje ne kličemo ker nimamo kaj delati ampak zato ker nam je slabo, ne glede koliko je za medicinsko osebje nujno in koliko ni, urgenca je za pomagati človeku. Če taka ustanova zataji, pomeni da je zelo narobe. Pravijo da brezdomec odklanja pomoč, kaj to pomeni? Da ga pustimo umreti na pločniku, zraven mimoidočih? Meni se to zdi grozno. Razumem da gospod odklanja pomoč v smislu da ne sodeluje in raje spi na ulici, če pa človeku je slabo je potrebno ukrepati,in to nujno. Ljudje smo že naveličani poslušati kako ni kadra v zdravstvu in kako je premalo rešilcev, vsako življenje in zdravje je dragoceno ne glede koliko stane poslati rešilca. Mogoče malo boljša organizacija in malo več humanosti nebi škodili. Kapo dol bralcu ki je skočil na pomoč. V zadnje čase je res da je polno brezdomcev in da ne govorimo o odvisnikih. Titov trg je poln narkomanov. Vsaki dan se zgodi nekaj.Policija ima na trgu vsaki dan redno postajališče , ali je pretep, ali je komu slabo, ali kričijo. So umazani, spijo v Pretorski palači, zanetili so požar ker zaspijo zadeti. Ali je to ugled Kopra? Da bi Koper bil velik kot Berlin bi še razumela, ampak da odgovorne inštitucije v tako malem mestu odpovejo ali ne obvladajo me skrbi. Bojim se, da vlada malo brezbrižnosti. Vsaka inštitucija poskrbi za svoje dobro ime, ne prepozna pa več odgovornosti.
Tine |  06 .05. 2021 ob  22: 26
Kje je zdaj Olga Franca, ki se je v preteklosti tako "zavzemala" za brezdomce?
Piero Panin |  06 .05. 2021 ob  19: 08
Da si ne bo kdo mislu da ne znajo delat,poznam dva primera ko si je zgradil bajto z pomocjo "brezdomca",keramicarja dobrega itd...
Samo kaj ce si vidno oslabljen,pol je tezko