ZADKOVIĆ ZARADI HIDRAVLIČNIH STEBRIČKOV NA VROČEM STOLU: "Odločal je izza zaprtih vrat in svoje občane znova pustil na cedilu"

Piran

V sredo, 6. maja, je v Piranu potekala napeta razprava. Krajevna skupnost (KS) Piran je na vroči stol posedla župana Đenia Zadkovića, vodjo kabineta župana Nika Mallyja, direktorja občinske uprave Daniela Tomljanoviča in občinskega inšpektorja Roberta Ziernsteina. Razlog? Neurejenost gradbišča in neprofesionalni gradbeni posegi na javni površini Ulice IX. korpusa, tik ob stari bolnišnici, v kateri je svoj prostor našel MC Medicor. 

Zora Mužinić in Davorin Petaros

Sestanka v občinski sejni dvorani so se poleg zgoraj omenjenih udeležili še predstavniki KS Piran, predsednica Zora Mužinić, občinski svetnik Davorin Petaros in občan Pavel Lokovšek. "Z zadovoljstvom smo ugotovili, da je na našo prijavo glede neurejenosti gradbišča in neprofesionalnih gradbenih posegov na javni površini Ulice IX. korpusa, občinska inšpekcija nemudoma opravila nadzor in vzorno ukrepala," so zapisali po sestanku. 

Zadeva sega v marec 2019, ko je župan Občine Piran Đenio Zadković izdal sklep o spremembi prometnega režima ob zdravilišču Medicor, "z namenom ureditve mirujočega prometa v okolici stavbe ter neoviranega izvajanja zdravstvenih storitev in nastanitve pacientov in ostalih gostov zdravilišča", so že tedaj pojasnili na občini. Težava nastane, ker naj o tem ne bi seznanili ne KS Piran ne občanov ali občinskega sveta. Medicor je na omenjenem območju postavil hidravlične stebričke, s tem pa tamkajšnja parkirna mesta rezerviral za lastne potrebe.

Đenio Zadković

V KS Piran menijo, da je bil sklep sprejet mimo zakona in v takih primerih uveljavljenih praks. O spremembi prometnega režima naj občina ne bi pravočasno obvestila javnosti, delavci (neznanega) gradbenega podjetja naj ne bi gradbišča ne zavarovali ne označili s cestno signalizacijo, posledično pa je bilo ogroženo zdravje in varnost ljudi, trdijo v KS Piran. "Trak s pripetimi pisnimi obvestili, da stanovalci izpraznijo parkirišča zaradi načrtovanih del, so privezali na jeklene palice, ki so bile zataknjene v nalašč zato izvrtane luknje v 18 granitnih kock," so ogorčeni.

"Zgodilo se je potihem, brez možnosti pojasnila, pritožbe ali drugačnega (kompromisnega) dogovora," so v javnem pismu občanom občine Piran zapisali v KS Piran. S preureditvijo prometnega režima na površini Ulice IX. korpusa je bilo ukinjenih 11 javnih parkirišč, ki so z županovim sklepom postala parkirišča, rezervirana za obiskovalce pacientov Medicorja.

"Desetletja trajajoči gradbeni posegi, neprešteti pretežki kamioni in mehanizacija so iz ceste naredili ruševino! A kljub temu pojasnilo, da je župan javna parkirišča odstopil Medicorju, enemu od investitorjev, ki so 'zdelali' Korpusovo, ker bo prispeval pol stroškov za sanacijo, ne opraviči dejstva, da smo znova prikrajšani prav krajani Pirana. Ali so in kje so nadomestna parkirišča?" se sprašujejo v KS Piran. Županu očitajo, da je odločal izza zaprtih vrat in da je svoje občane pustil na cedilu.

"Očitana sta nam zadrtost in zanikanje pomena nove dejavnosti, ki mestu prinaša dodano vrednost. Kaj pa pomenijo za Piran naštete mestotvorne ustanove, kot je gimnazija, Minoritski samostan, Križni hodnik? Postopoma se bodo vrnili dijaki, učitelji, vrnili se bodo gostje, skupine, koncertna publika in otroci, ki letujejo v bližini. Če obstaja lestvica prioritet, na katerem mestu smo našteti – vključno s krajani mesta?" KS Piran sprašuje v javnem pismu.

DALEČ STRAN, NA POČITNICE: Daleč stran, kjer se začne življenje

Minevajo dnevi, tedni, meseci, ... Zimske plašče smo medtem zamenjali za kratke rokave, že en mesec se sprehajamo v natikačih. Na vrtu je iz sadik zrasla ogromna solata. Edini znani obraz zadnjega meseca je sosedov. Edina znana roka pa je cev hišnega sesalca. Želimo si skočiti v vodo in ležernih poletnih dni.

Pošiljatelji javnega pisma so še prepričani, da župan "žal nima veščine povezovanja različnih sogovornikov. Odločanje v duhu 'ustrežem, torej sem', pa je slaba popotnica za prihodnost in odnose v naši skupnosti. Radikalen naziv za takšno 'ustrežljivost' je klientelizem."

KS Piran zato zahteva, da se sklep o postavitvi potopnih količkov umakne in razveljavi. Hkrati predlagajo, da se o tem izrečejo vsi deležniki in skupaj najdejo rešitev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Veštivemjaz |  08 .05. 2020 ob  13: 57
-2
@partizanistr.. partizanov ni vec ze 75let !
Paritzanistrian |  08 .05. 2020 ob  11: 32
Genio, če je to res mi je že pošteno žal, da sem te volil. Sem te volil samo zaradi tega, ker sem te imel za poštenjaka in da boš izkoreninil take svinjarije v naši občini. Menim, da te obračajo kot otroka. Če se motim si isti lopov, požeruh, kot tvoji predhodniki. Tokrat sem zadnjič v življenju volil, razočaranje po razočaranju človeka izčrpa.
Tiramola  |  08 .05. 2020 ob  10: 17
Genio spet si ga usral. Take odločitve te bodo odnesle.
Parkirišča za obiskovalce lahko imajo na svojem dvorišču.
Pirančani so spet prikrajšani.
Tako izgleda kot, da se jih preganja ven iz Pirana.
Cesta je tam uničena zaradi gradbenih del, zid je potrebno prebarvali, maš polno dela.... Ne spat. Lp