ZADEVA KOBRA POSTALA PRAVNOMOČNA: Višji sodniki potrdili oprostilno sodbo za Ivico Guberca

Kronika

Po poročanju Primorskih novic so višji sodniki včeraj potrdili oprostilno sodbo za Ivico Guberca, ki ga je senat  v zadevi Kobra oprostil že lani. Ob tem so potrdili sodbo za prvoobtoženega Valona Hoxhaja in oprostili njegovega polbrata Dibrana Hoxhaja. Sodbo, ki je zdaj pravnomočna, so v nekaterih delih potrdili, v drugih delih pa obsojenim zvišali kazni. Sicer pa je senat sedmim obtoženim v tej odmevni zadevi lani prisodil skupno 31 let zaporne kazni.

Odvetnica Ivice Guberca Monika Mavsar je z oprostilno sodbo zadovoljna, saj so ves čas trdili, da Guberac ni vedel za dogajanje ter za hrambo heroina in kokaina v kleti bloka v Ulici 15. maja v Kopru, kjer je stanoval. Mavsarjeva je obenem izrazila zadovoljstvo nad tem, da sodišče v zadevi, v kateri je bilo veliko pritiskov, ni klonilo in po njenih besedah dokazalo, da obstaja pravna država, še piše časnik. Spomnimo, pri Gubercu so kriminalisti oktobra leta 2016 našli nekaj več kot pol kilograma heroina in 27 gramov kokaina, Guberac pa je ves čas trdil, da za drogo ni vedel.

Višji sodniki so obenem potrdili kazen za Valona Hoxhaja, ki je vodil kriminalni združbi, ki sta se ukvarjali s preprodajo prepovedanih drog ter tihotapljenjem ilegalnih migrantov čez hrvaško mejo. V tem delu sta se na sodbo prvostopenjskega sodišča pritožila tako obramba kot tožilstvo, a višjih sodnikov nista prepričala. Hoxaj je obsojen na devet let in deset mesecev zapora, zaradi tihotapljenja prebežnikov pa bo moral plačati še denarno kazen v višini šest tisoč evrov.

Valonovega polbrata Dibrana Hoxhaja, ki naj bi po aretaciji slednjega prevzel vodenje združbe, pa je senat okrožnega sodišča obsodil na leto dni zapora samo zaradi sodelovanja pri tihotapljenju ilegalcev, pri čemer je bil v priporu pol leta več, kot bi moral presedeti po nepravnomočni sodbi. Višji sodniki pa so sedaj ugodili pritožbi obrambe in ne državne tožilke ter ga oprostili tudi v tem delu. Njegov odvetnik Viktor Juhant je z razpletom zadovoljen, sedaj se bosta s Hoxhajem pogovorila o morebitni odškodnini.

Sicer pa so višji sodniki delno ugodili pritožbi tožilke in zvišali zaporne kazni Arijanu Loshiju, Marku Cecelji in Alenu Duranoviću. Loshiju so zaradi poslov z drogo zvišali kazen na šest let in pol zapora ter mu nato preklicali pogojno kazen in skupaj izrekli osem let zapora. Cecelji so prisodili pet let in pol zapora, Duranoviću pa pet let zapora, še poroča časnik.

Višje sodišče je potrdilo tudi obsodbi za Besima Imerija in Miho Zaješnika, in sicer prvemu pet let zapora zaradi prevoza droge, drugemu pa zaradi sodelovanja pri tihotapljenju prebežnikov leto zapora, pri čemer bo kazen lahko odslužil z delom v splošno korist, in 1500 evrov denarne kazni. Sodišče je potrdilo oprostilno sodbo za Blendija Imerija, ki naj bi sodeloval pri prevozu droge.

Odvetniki nekaterih obsojenih sodbe včeraj še niso prevzeli.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  10 .07. 2019 ob  18: 18
krivosodjejQuery1123017600113552125252_1562775378930???
ManofSteel |  10 .07. 2019 ob  10: 39
10
Dibran Hoxhaj je delal z ilegalci in drogo in tip dobi oprostilnojQuery1123010818666887888484_1562747761964? Dajte mu še odškodnino a njegovemu odvetniku predlagam, da naj se odseki iz dtžavi, ker narkodilerje in njihove branilce sivraži cela država...čuvaj leđa batke.
Martens1  |  10 .07. 2019 ob  10: 36
44
Da mu ni tata to kar je, bi bil kriv in se kako, pa da verjamemo v pravno državo... Obalne smešnice