PET MLADOLETNIKOV OSUMLJENIH POSILSTVA 18-LETNICE: Primer v Nemčiji sprožil razpravo o starostni meji za kazenski pregon

Kronika

V Nemčiji je primer mladoletnih posiljevalcev sprožil razpravo o kazenski odgovornosti mladoletnikov in ali bi veljalo spremeniti obstoječo zakonodajo. V Mülheim an der Ruhr so v petek aretirali tri 14-letnike in dva 12-letnika, ki so osumljeni, da so v gozdu blizu mestnega igrišča v mestu posilili 18-letnico. Primer je pretresel Nemčijo.

12-letnika, ki sta premlada, da bi ju v skladu z nemškimi zakoni preganjali, so predali staršem. Najstnika so pred tem zaslišali in sta na policijski postaji preživela noč, preden so ju v soboto izpustili. Vseh pet, ki so državljani Bolgarije, so do začetka počitnic, 15. julija, začasno izključili iz šole, poroča na spletni strani Deutsche Welle. Eden od domnevnih 14-letnih posiljevalcev je bil policiji znan že od prej in sicer zaradi dveh primerov spolnega nadlegovanja, a so ga takrat prav tako izpustili na prostost, saj je bil v času prestopka mlajši od 14 let. Sedaj so zanj zaradi ponovitvene nevarnosti odredili pripor.

V skladu z nemško zakonodajo otrok, mlajših od 14 let, ni mogoče kazensko preganjati. Zanje so namesto njih odgovorni njihovi starši, zakoniti skrbniki ali centri za socialno delo. Prav v luči posilstva iz Mülheima je policijski sindikat že zahteval, da naj bi mejo za kazensko odgovornost znižali na 12 let. Združenje nemških sodnikov predlogu nasprotuje, saj meni, da to mladoletnikov ne bo odvrnilo od kaznivih dejanj. Proti so tudi v Nemškem združenju za zaščito otrok.

V primerjavi z drugimi državami je v Nemčiji meja za kazensko odgovornost relativno visoka. V Angliji in Walesu je npr. 10 let, na Škotskem osem let, čeprav je mogoče otroke sodno preganjati šele, ko dopolnijo 12 let. Razmere v ZDA so zapletene; za zločine na zvezni ravni je meja 11 let, večina ameriških zveznih držav pa nima določene spodnje meje za kazensko odgovornost, kar teoretično pomeni, da je moč otroka pri katerikoli starosti kazensko preganjati. Po slovenski zakonodaji so otroci kazensko odgovorni od 14. leta dalje.

Prebivalci Mülheima so v petek zvečer okoli 22.15 postali pozorni na dogajanje zaradi laježa žrtvinega psa, ki se ni hotel pomiriti. V zelenju za žrtvinim vrtom so nato našli ranjeno mlado žensko in dve osebi moškega spola ter nemudoma obvestili policijo. Dvojica je pobegnila, a je policija v iskalni akciji ujela celotno skupino mladoletnih posiljevalcev.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija