Vse po pričakovanjih, jeza le zaradi spremembe statuta

Delničarji Luke Koper so na današnji skupščini izbrali nove nadzornike predstavnike kapitala in spremenili statut družbe. Večjih presenečenj ali preobratov v zadnjem trenutku, kot smo jih bili pri Luki Koper večkrat vajeni, tokrat ni bilo. 

Glavna točka skupščine je bila razrešitev nadzornikov predstavnikov kapitala (razen Sabine Mozetič, ki spada v kvoto kapitala, je pa dejansko predstavnica lokalne skupnosti) in imenovanje novih. Dino Klobas, Nikolaj Abrahamsberg, Vinko Može, Jordan Kocjančič in Andrej Godec so tako bili odpoklicani, imenovani pa so bili novi nadzorniki, to so Rado Antolovič, Elen Twrdy, Alenka Žnidaršič Krajnc, Žiga Škerjanc in Andrej Šercer.

Mišič zadovoljen z novimi nadzorniki

"Med nadzorniki so sami strokovnjaki. Vesel sem, da so to ljudje brez političnega ozadja in preteklosti. Sam jim bom z veseljem prisluhnil. Mislim, da je bilo glede mojega imenovanja dvignjenega preveč prahu. Sedaj je čas za umiritev strasti, vzpostavitev dialoga in začetek dela. Vse, kar potrebujem, je to, da mi pustijo delati. Številke pa bodo pokazale, kaj zmorem." je po skupščini dejal Gašpar Gašpar Mišič.

Mišič lahko računa na to, da se bo uprava v kratkem precej "okrepila". Finančnik Marko Rems je namreč že odstopil, zato bodo nadzorniki morali poiskati novega, prazno je tudi mesto namestnika predsednika uprave. Skupno bo tako uprava štiričlanska, kar je največ, kar omogoča statut.

Z današnjim dnem tako novim nadzornikom začne teči petletni mandat. Če je imenovanje nadzornikov potekalo brez težav, pa je bilo veliko jeze prisotne, ko so delničarji izglasovali sklep o spremembi statuta družbe, ki delavskemu direktorju de facto omejuje pristojnosti. Ta po odločitvi delničarjev nima več pooblastila za zastopanje družbe. Poleg tega ga lahko po novem nadzorni svet odpokliče.

Rajko Stankovič in Kristjan Verbič, predstavnika malih delničarjev

Sprememba statuta gre na sodišče

Sklep je razjezil predvsem predstavnike zaposlenih v nadzornem svetu, ki so prisostvovali seji, in predstavnike malih delničarjev. Rajko Stankovič, predstavnik malih delničarjev, je že napovedal izpodbojno tožbo: "Država je že drugič na dveh skupščinah dokazala, da ima slabo pravno službo. Že drugič je pripravila sklep, ki je protizakonit. Že na prejšnji skupščini so uspeli z izpodbojno tožbo in preprečili revizijo, ki ni določala, kaj se bo pregledovalo in kdo bo to izvedel. Žalosti nas, da danes niso sprejeli nasprotnega predloga. Očitno zavestno nekdo destabilizira delovanje Luke Koper. Čas bo pokazal, kdo je to. Mi smo napovedali izpodbojno tožbo, ker ne more nekdo odpoklicati nekoga, ki ga ne imenuje. Glede pooblastil pa je diskriminatorna odločba, ki pade, če ne prej na ustavnem sodišču."

Precej slabe volje je bilo tudi pri delavskih nadzornikih. Mladen Jovičić tako v izglasovanem sklepu vidi predvsem orodje države, da ko njeni nadzorniki niso poenoteni, lahko popolnoma blokira delovanje nadzornega sveta in uprave. "To je še ena kavbojska poteza, ki ne bo prinesla nič dobrega. Uporabili bomo vsa pravna sredstva, da do tega ne pride," je dejal po skupščini. Kritika na ta račun pa je prišla tudi s strani Mišiča, ki je dejal, da so bili delavci edini, ki so v zadnjem času dokazali, da bi radi nekaj naredili iz Luke Koper, da si prizadevajo za razvoj in očiščenje vsega, kar je okoli družbe škodljivega. "Zato takšna poteza ni najbolj smotrna."

Genij |  08 .10. 2013 ob  20: 13
Ko nekdo napiše "Sprejmem, da ste taki a ne sprejemam etiketiranja, stigmatiziranja, diskreditiranja, podtikanj in predvsem nenehnih laži." dva posta kasneje pa "Verjamem, da ste konkurenti iz loko loko klana, sicer pa večni užaljenci. Jasno je, da vam ni pomoči, razen da kupite Luko d.d.....Uživajte kalimeroti." pove vse o njem in njegovem intelektualnem dometu. Ampak to je značilnost Jovičiča in njegove tolpe. Taki manipulatorji uničujejo Luko za lastno dobrobit.
forešt a ne čefur  |  08 .10. 2013 ob  19: 58
-2
Slatki moji genijalci zelo ste se zmotili, moje ime in primek nimata niti ene črke M še najmanj Matjaše. Verjetno ste vašemu direktorju botri, saj stega krstili poleg Matjaža še z Matjaš. Verjamem, da ste konkurenti iz loko loko klana, sicer pa večni užaljenci. Jasno je, da vam ni pomoči, razen da kupite Luko d.d.

Škoda je mojega intelektualnega naboja in znanja za ljudi, ki ne znajo argumentirano odgovarjati na preprosta vprašanja napisana v slovenskem jeziku. Uživajte kalimeroti.
genij ima prav |  08 .10. 2013 ob  18: 06
forešt a ne čefur, tukaj ima genij kar prav. Sistem volitev v svet delavcev je tak, da so izvoljeni povečini SŽPD in sicer po principu, ni važno kdo je, samo, da je naš. Ti kekci potem predlagajo tri nadzornike in tudi Famoznega Stareta so privlekli v pristan do penzije, seveda za protiusluge, saj je delavski direktor le podaljšana roka SŽPD in ne predstavlja vseh zaposlenih.
Delajo dobro ti osebki? Nekaj takega kot da bi rekel, da Popovič dela dobro, saj če ne bi ga občinski svet že zamenjal.
domačin |  08 .10. 2013 ob  17: 33
Forešt a ne čefur, tvoje pisanje in izražanje te je izdalo. Zastonj se skrivaš Matjaše, spodnje pismo izražanje je zelo podobno pismom s katerimi vršiš mobing nad tvojimi podrejenimi sodelavci.
Ti Matjaše ti, kmalu boš na vrsti
forešt a ne čefur  |  08 .10. 2013 ob  14: 53
-2
@genij
Glej, razumem tvojo jezo in pisanje, razumem tudi Jovičiča a ne razumem vas zaposlene, ki ste tega in te lenuhe, konfliktne osebke, nikoli delavce ...., izbrali da vas zastopajo v NS in sindikatu. Kako imenujete svojega delavskega direktorja je čisto vaša legitimna stvar a ste ga zopet VI in samo VI izbrali. Obe osebi, ki si izpostavil sta karakterja točno taka, kot sta in nič drugačna a vas 1000 zapolenih v Luki izbira osebe s tako reputacijo, potem je, oprostite, nekaj hudo narobe pri vas in z vami!!! Ali res?

Vidim, da je v Luki in za luško ograjo ogromno manipulatorjev in čudnih tičkov, ki čivkajo anonimno, skrivoma in zelo, zelo potiho. Sprejmem, da ste taki a ne sprejemam etiketiranja, stigmatiziranja, diskreditiranja, podtikanj in predvsem nenehnih laži.

Če si genij kapo dol, če bi rad bil genij in teh je v Luki za izvoz z lesnega terminala, potem sem pisal sam sebi. Zapojmo v dežju, bo najbolje.
Genij |  08 .10. 2013 ob  10: 57
@forešt a ne čefur
Očitno govoriva o dveh različnih Jovičičih. Jaz govorim o tem, ki je nadzornik in sindikalist, konfliktna oseba,nikoli ni bil delavec, gleda lastne interese in je za to pripravljen tudi lastno mati prodat. Ta vnaša v Luko razdor, nemir, njegove poteze škodujejo podjetju. Ampak to ni bil namen odgovora.
Zaigral je moč trenutne marionete Stareta (delavskega direktorja). Če je tvoje merilo zato, da je nekdo pametnejši zaradi tega, ker ga ni sram zavajati in lagati naokrog, groziti s stavko in škodovati podjetju, ki mu daja kruh. Pa naj bo. Ko bodo ovce svojega pastirja spoznale bo prepozno. Primer Topiča (ISP) jih očitno ni izučil.
Delavec-ne lenuh in ne član sindikata lenuhov |  07 .10. 2013 ob  23: 13
Miško zadnji cajt je da se odlepiš od gnoja -lenuha delavskega direktorja in začneš razmišljat s svojo glavo, le tako boš dočakal prihodnost v Luki.
forešt a ne čefur |  07 .10. 2013 ob  20: 43
-7
Mislim gospodje, da se Jovičiču dela velika krivica. Obsojate ga za vsako potezo, če tudi je ali bo koristna za luko. Samo, da kaj pove ali se pojavi v kakem mediju je že vse narobe. Ampak poglejte, če ne bi bilo njega bi karavana šla naprej, kakor je šla karavana sidikalistov ZSSS, KS 90 ... in sedaj ko je vse zavoženo Semoliči, Majcni ..... tulijo in tulijo. Ampak zaman, zamujenega se ne da nadoknaditi.

Sam sem gledal Jovičiča z vašimi očmi in ugotovil, da sem se motil. Saj ga ne hvalim ampak on in njegovi kolegi vidijo razne svinjarije, ker so vsak dan v službi in se pred njihovimi očmi dogajajo in odvijajo svinjarije in teh v Luki res ni malo. Pustite ga, da pove svoje mnenje in ga ocenjujte oz. kritizirajte njegove napake in ne dobivati žolčne napade takoj ko ga zagledate.

@genij. Obrazloži mi katere pravice delavcev je zaigral. Vedi, da ko to izjaviš pristajaš na resnico, da je on preprosto pametnejši od tebe. Imaš enake možnosti kot on, zato se tudi ti izkaži in pokaži.
Genij |  07 .10. 2013 ob  20: 17
Hvala Jovičič, da si zaradi osebnih interesov zaigral del pravic delavcev.
Istra |  07 .10. 2013 ob  17: 56
Kaj govoriš bale, saj nimaš pogojev za predsednika uprave. Marš na Kolpo.
Vse to smo že vedeli. |  07 .10. 2013 ob  17: 02
Ni straha, med politično kuhinjo se skuha, pa naj bo v škodo države, državljanov ali krajanov.
Političnim kuharjem v zafurani Železnici ne more pomagat nihče drug kot Luka Koper.
2. železniški tir je sedaj novo finančno državno korito.
To tudi pomeni, da bodo davkoplačevalci denar, ki ga ne bo nihče "pogrešal" veselo nakazovali za 2. tir ( podobno kot TEŠ 6) in denar bo tekel mimo, da bo veselje.