"VSAK DAN BELEŽIMO STORNACIJE, NOVIH REZERVACIJ JE ZELO MALO": Koronavirus že udaril po hotelirjih, prevoznikih in turističnih agencijah

Slovenija

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi epidemije novega koronavirusa danes na spletni strani objavilo novo priporočilo. Tistim, ki se odločajo o potovanju v tujino, svetuje ponoven razmislek o potovanju in preložitev potovanj, ki niso nujna.

Pred tem je danes MZZ zaradi širjenja novega koronavirusa sprva odsvetoval vsa potovanja v severno Italijo in nenujna potovanja v preostale dele države. Število okuženih z novim koronavirusom po svetu je danes glede na podatke francoske tiskovne agencije AFP in Reutersa ter ameriške Univerze Johns Hopkins preseglo 100.000. Primere so potrdili že v 91 državah, umrlo je več kot 3400 ljudi.

Največ primerov okužbe - prek 80.000 - so potrdili v celinski Kitajski, sledijo Južna Koreja, Iran in Italija. V Sloveniji so doslej potrdili sedem primerov okužbe, vsi okuženi so bili nedavno v Italiji.

Združenje: Obvestilo glede potovanj v tujino lahko pomeni stečaj vseh turističnih agencij

V Združenju turističnih agencij Slovenije so ogorčeni nad najnovejšim obvestilom ministrstva za zunanje zadeve glede potovanj v tujino. Ta po njihovih navedbah pušča vtis, da vlada odsvetuje potovanja v tujino, kar lahko pomeni sprožitev mehanizmov odpovedi vseh rezerviranih potovanj. "V dikciji, kakršna je, povprečnemu državljanu pusti vtis, da ministrstvo in s tem tudi vlada odsvetuje (ljudje to razumejo kot prepoveduje, kar seveda ne drži, a tako razumejo), vsa potovanja v tujino," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik Združenja turističnih agencij Slovenije Mišo Mrvaljević.

"To pomeni neposredno in takojšnjo gospodarsko škodo," so jasni v združenju. Izpad prihodka glede na lansko realizacijo bi po njihovih ocenah lahko samo za naslednje tri mesece dosegel 264 milijonov evrov. V združenju gredo celo še dlje od tega. "Posledično to pomeni stečaj prav vseh slovenskih turističnih agencij, brez izjeme," opozarjajo. Pri tem pojasnjujejo, da se uveljavijo tudi zavarovane vsote, ki jih zavarujejo slovenske zavarovalnice, v vrednosti 150 milijonov evrov.

Število novih brezposelnih v turizmu ob takšnem črnem scenariju po napovedih združenja ne bo samo 2500, ampak se bo ta val odpuščanj hitro razširil na vse cestne prevoznike, hotele, gostinstvo.

PRVI VW GOLF 8 ŽE NA OBALI: Ponovno kralj svojega razreda z najnaprednejšo tehnologijo (FOTO)

je že zapeljal v salon Porsche Koper na Ankaranski cesti 10! Prisrčno vabljeni, da si v ŽIVO ogledate zakaj novi Golf 8 postavlja nova merila na področju digitalizacije in upravljanja v svojem razredu," vabi vse interesente novega modela Marjan Rojc, vodja prodaje vozil Volkswagen pri Porsche Koper.

Avtobusni prevozniki: Tudi brez odpovedi potovanj v Italijo je škoda ogromna

Posledice širjenja koronavirusa so za avtobusne prevoznike že zdaj velike, po odsvetovanih potovanjih v severno Italijo pa bo škoda ogromna, je dejal podpredsednik sekcije za promet pri OZS Peter Mirt. Odločitev glede potovanja v Italijo sicer prepušča posameznemu prevozniku. Težave občutijo tudi Slovenci, zaposleni v Italiji.

Kot je dejal Mirt, ki je v sekciji zadolžen za področje avtobusnega prometa, težava ni le v odpovedi potovanj slovenskih turistov, temveč tudi tujih, saj ti od vstopa Slovenije v EU predstavljajo pomemben delež strank slovenskih avtobusnih prevoznikov. "Velika večina rezervacij je odpovedanih, novih pa do junija ni na vidiku," je dodal. Opozoril je, da se nekateri prevozniki ukvarjajo izključno s prevozom tujih strank, zato so ostali povsem brez dela. Dodatno težavo avtobusnim prevoznikom predstavljajo odpovedi dogodkov v tujini, kamor bi sicer peljali skupine potnikov.

Če bi zaradi koronavirusa pristojni odpovedali pouk, pa si po Mirtovih besedah prevozniki situacije ne znajo predstavljati. "To bi bila najhujša katastrofa. Ne smemo pozabiti, da mnogi prevozniki odplačujejo posojila za avtobuse, pri čemer odplačevanje ne more počakati na izboljšanje razmer," je dejal.

Nekateri hoteli zaradi novega koronavirusa začasno zaprti

Zaradi izbruha novega koronavirusa v Sloveniji in drugih državah je stanje v slovenskih hotelih "resno", pravi predsednik združenja hotelirjev Gregor Jamnik. "Vsak dan beležimo stornacije, novih rezervacij pa je zelo malo," je povedal in dodal, da so določeni hoteli začasno zaprli vrata.
 
Stanje se sicer po hotelih po Sloveniji razlikuje. "Zdravilišča so zaenkrat manj prizadeta kot na primer Ljubljana, Bled in Obala," je povedal Jamnik. V Ljubljani trenutno beležijo 30-odstotni upad zasedenosti sob in še večji padec prihodkov. Za ostale dele Slovenije v združenju hotelirjev, ki deluje pod okriljem Turistično gostinske zbornice Slovenije, trenutno še ne razpolagajo s točnejšimi podatki.

So pa potrdili, da so določeni hoteli zaradi situacije začasno zaprli vrata. Nekateri pa tudi že odpuščajo, je povedal sogovornik: "Hotelirji se, medtem ko čakamo na ukrepe države, znajdemo vsak po svoje. Koristimo preostanke lanskih dopustov, letošnje dopuste, nadure, žal pa nam določeni hotelirji potrjujejo tudi že odpuščanja."

Izpada prihodka hotelirji ne glede na nadaljnji razvoj situacije ne bodo mogli več nadomestiti, je še dodal Jamnik. "Lahko govorimo o za vedno izgubljenem prihodku. Trenutne posledice v hotelirstvu so krčenje obsega poslovanja in s tem nabora storitev," je dejal.

Da slovenski obrtniki in podjetniki občutijo vpliv širjenja novega koronavirusa, so danes posvarili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Posledice čutijo med drugim gostinci, hotelirji in avtobusni prevozniki. Zato vlado pozivajo k ukrepom, med katerimi naj bo začasna oprostitev plačila davkov in kritje bolniške odsotnosti. Na posledice izbruha novega koronavirusa so opozorili tudi turistični vodniki. Nekaterim grozi popoln izpad dohodka zaradi odpovedi rezervacij za celotno prihajajočo sezono.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija