VRSTIJO SE ODZIVI NA ODSTOP MINISTRICE: Golob "nima druge izbire"; SDS pa, da "v tej vladi ministri prej odhajajo kot prihajajo"

Slovenija

V Gibanju Svoboda spoštujejo odločitev ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik o odstopu. Menijo, da je s tem odprla prostor, da bodo lahko ustrezne institucije opravile svoje delo in ugotovile, ali je pri vseh očitkih ministrici tudi prišlo do kakšnih napak, je v izjavi za medije povedala poslanka Tereza Novak.

Na vprašanje, ali je zaradi očitkov ministrici padla senca dvoma na vlado, pa je dejala, da je Ajanović Hovnik "z odločitvijo za odstop naredila korak v smeri odpravljanja dvoma. In dodala, da naj zdaj institucije opravijo svoje delo, da se ovrže senca dvoma," je še povedala Novak.

Sanja Ajanović Hovnik, ki se je v zadnjih dneh soočala z očitki o visokih stroških službene poti v New York in poteku razpisa za nevladne organizacije, je danes odstopila s funkcije ministrice za javno upravo. O tem je tudi že obvestila premierja Roberta Goloba, ki bo po prihodu s službene poti o tem obvestil DZ.

Robert Golob: "Vse, kar lahko naredim je, da to sprejmem"

Premier Robert Golob je v prvem odzivu na odstop ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik dejal, da njen odstop sprejema. Kljub očitkom, ki so se v zadnjih dneh zgrinjali nadnjo, je Golob še ta teden zatrdil, da ministrica uživa njegovo zaupanje. A ko minister odstopi, je "vse, kar lahko naredim, da to sprejmem," je dejal premier.

"Nimam druge izbire in temu ustrezno bom tudi ravnal," je ob robu neformalnega zasedanja voditeljev članic EU v Granadi odstop ministrice za javno upravo komentiral Golob. Kot je še navedel, bo o tem ob vrnitvi v Slovenijo tudi obvestil DZ.

Predsednik vlade mora namreč DZ o odstopu ministra obvestiti najkasneje v sedmih dneh po prejemu odstopne izjave. Obvestilo o odstopu se mora uvrstiti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Po seznanitvi poslancev z odstopom ministra slednjemu funkcija preneha. Premier mora nato skladno s poslovnikom DZ v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

SD: Odstop ministrice v danih okoliščinah pričakovan

Za koalicijsko SD je odstop ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik v danih okoliščinah pričakovana poteza. Ob tem si želijo, da se fokus dela koalicije čim prej usmeri naprej, na "zahtevne vsebinske izzive, pomembne za našo državo ter njene ljudi", so zapisali v odzivu.

Levica: Ministričino ravnanje zamajalo ugled vlade, rešitve je treba najti čim prej

Namestnik vodje poslanske skupine Milan Jakopovič je v današnji izjavi za medije opozoril, da je s postopanjem Sanje Ajanović Hovnik senca dvoma padla tudi na delo vlade, ministrstva za javno upravo in vseh postopkov pri omenjenem razpisu.

"Danes je ministrica odstopila in na ta način prevzela odgovornost za nastalo afero. Odstop ministrice v Levici razumemo kot edino logično potezo ob nastali situaciji," so ob tem navedli v Levici. Spomnili so, da so že ob začetku poročanja o očitkih ministrici povedali, da pričakujejo ukrepanje pristojnih institucij in pojasnila, v nasprotnem primeru pa jasen odziv predsednika vlade in odstop ministrice.

Zdaj je po mnenju Levice treba "poiskati ustrezne rešitve, ki bodo pomagale sanirati nastalo situacijo in povrniti zaupanje v razpisno politiko, v nevladni sektor in v preostanek vlade".

SDS: V tej vladi ministri prej odhajajo kot prihajajo

V SDS menijo, da je odločitev za odstop ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik logična. "Gre za veliko zadev, ki so bile nepravilne in ministrica ne more imeti več zaupanja," je dejala poslanka Anja Bah Žibert. Dodala je, da v tej vladi ministri prej odhajajo kot prihajajo, zato bo treba govoriti, kdo bo sploh še želel v njej sodelovati.

Da ministrica nima več zaupanja, so v SDS pokazali tudi z napovedano interpelacijo, je v izjavi za medije dejala Bah Žibert. "Na ta način smo odreagirali tako, kot je treba, kajti vse, kar se je dogajalo, je bilo preveč in je terjalo naš odziv," meni.

V SDS menijo, da zgodba z razpisi z odstopom ni zaključena in da bo vprašanje, kako naprej, težava novega ministra, je zaključila.

NSi: Ajanović Hovnik zamudila priložnost odstopiti prej

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je v odzivu na odstop ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik dejala, da so jo v NSi k odstopu že pozvali, ministrica pa je zamudila priložnost, da bi to storila prej in tako potrdila, da so v Gibanju Svoboda z drugačno politiko mislili resno. Ministrica za javno upravo bi morala biti zgled, je še ocenila.

Kljub njenemu odstopu bodo v opozicijski NSi terjali odgovore na vprašanje, kako je bil porabljen proračunski denar za njeno potovanje in bivanje njenih sodelavk v New Yorku ter za "famozni javni razpis", glede katerega da ona sama in njeni sodelavci niso znali navesti njegove vsebine in cilja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  07 .10. 2023 ob  13: 43
11
@Stevo, zapomni si ,da komunist Janezek in njegova klerodomobranska falanga nikoli ni bila moja izbira . Ko pa pogledam, kaj smo dobili z zameno ,bom mogoče naslednjič ...
Stiv Rivs |  07 .10. 2023 ob  13: 39
-8
@vseved , daj nehi no.
Ministrica je odstopila, ker je prjatlca kasirala 300.000.
Pravilno!
A si pozabil na milijone resnične milijone, ki jih je vaš Janezek talal svojim, celo neo nacistom.
vseved |  06 .10. 2023 ob  20: 29
33
Milijoni izginjajo v raznoraznih nevladnih organizacijah ! Mogoče je imel Janša prav, ko jim je zaprl pipico.
kokodek |  06 .10. 2023 ob  20: 01
-5
v SDS naj bodo kar tiho, njihov Hojs je bil ves mandat odstopljen...
Martin Kacur |  06 .10. 2023 ob  18: 26
12
Tudi Samson je ostal brez moči, ko mu je Dalila odstrigla lase.