Vlada podprla Türkovo kandidaturo za generalnega sekretarja ZN

Vlada se je danes seznanila z namero bivšega predsednika republike Danila Türka, da kandidira za generalnega sekretarja Združenih narodov. Vlada kandidaturo podpira, je po seji vlade povedal direktor urada vlade za komuniciranje Boštjan Lajovic.

Vlada bo v okviru svojih možnosti tudi nudila vso vsebinsko podporo, kar po besedah Lajovica ne bo pomenilo nobenega dodatnega stroška za proračun. Možnost kandidature za generalnega sekretarja ZN je Türk nakazal 20. decembra. V njegovi pisarni so takrat za STA pojasnili, da je Türk "izrazil načelno pripravljenost kandidirati - ko bo čas za to - in ocenjuje, da bi bila ta kandidatura koristna za Republiko Slovenijo". Isti dan mu je osebno podporo pri kandidaturi izrazila premierka Alenka Bratušek.

O kandidaturi bivšega predsednika so danes pred sejo vlade spregovorili tudi nekateri ministri. Notranji minister Gregor Virant je menil, da bi morali vsi podpreti kateregakoli Slovenca, ki bi kandidiral za tako pomembno funkcijo. O tem je izrazil obžalovanje, da podpore vlade ni bil deležen evropski poslanec Lojze Peterle, ki je želel nedavno kandidirati za generalnega sekretarja Sveta Evrope.

Kmetijski minister Dejan Židan je povedal, da bi bil vesel, če bi Slovenija imela generalnega sekretarja ZN. Glede Peterletove kandidature pa je izrazil obžalovanje, ker je bil, kot je dejal Židan, njegov pristop neprofesionalen.

Kandidatura v interesu Slovenije

Zunanji minister Karl Erjavec je medtem pojasnil, da vladi Türkove kandidature ne bi bilo treba podpreti, ker gre za osebno kandidaturo. A njegovo ministrstvo je vladi predlagalo, da to kandidaturo podpre, saj da je v interesu Slovenije. Volitve generalnega sekretarja ZN bodo šele leta 2016, a je prav, da se pravočasno stori vse, kar se lahko, je dodal Erjavec.

Poudaril pa je tudi, da je bila Peterletova kandidatura povsem drugačna od Türkove. V primeru Peterleta je bila vlada tista, ki bi morala predlagati kandidaturo, a evropski poslanec je zadnje ure pred iztekom roka podal kandidaturo, ki pa ni bila obrazložena, je še povedal zunanji minister.

Nov sekretar znan čez tri leta

Drugi petletni mandat generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu poteče 31. decembra 2016. Do volitev in imenovanja novega generalnega sekretarja bo prišlo v letu 2016, novi generalni sekretar pa bo mandat nastopil 1. januarja 2017.

V skladu z ustanovno listino ZN generalnega sekretarja imenuje Generalna skupščina ZN na predlog Varnostnega sveta. Pri izbiri kandidata se med drugim upošteva tudi regionalna porazdelitev, tako da generalni sekretarji prihajajo iz različnih delov sveta, čeprav formalno rotacija ni določena.

Danilo Türk je leta 1992 postal prvi veleposlanik Slovenije na sedežu ZN v New Yorku, kot slovenski veleposlanik pa je v letih 1998 in 1999, ko je bila Slovenija nestalna članica, dvakrat predsedoval Varnostnemu svetu ZN.

 

Erazem |  02 .01. 2014 ob  21: 21
-1
Bog nam pomagaj, kaj ta vlada počne. Türk kandidat!? Komu na čast?
turčin |  02 .01. 2014 ob  19: 28
Drugorazredna tema!
sveti jurij |  02 .01. 2014 ob  14: 35
Ta banda res ne misli oditi sama od sebe.
Drago |  02 .01. 2014 ob  14: 19
Kar naj kandidira saj saj take golazni itak nobena država nebo ponprla razen Severne koreje.