Z ladje, ujete v ledu pri Antarktiki, rešili vse potnike

Svet

Kitajski helikopter je danes na varno uspešno prepeljal vseh 52 potnikov ruske ladje Akademik Šokalskij, ki je od božiča ujeta v debelem ledu pri Antarktiki. Vsi potniki se sedaj nahajajo na krovu avstralskega ledolomilca Aurora Australis, je sporočila avstralska agencija za pomorsko varnost.

Ruska ladja z raziskovalci, turisti in novinarji na krovu je 24. decembra obtičala okoli 2800 kilometrov južno od Hobarta v Tasmaniji. Potem ko se do nje ni uspelo prebiti francoskemu, kitajskemu in avstralskemu ledolomilcu, je kot edina možnost ostalo helikoptersko reševanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Potniki so sicer morali na prevoz počakati, saj je reševanje onemogočalo slabo vreme. Novo leto so tako dočakali na ladji.

Danes je reševanje vendarle steklo, so pa reševalci nekoliko spremenili prvotni načrt in potnike namesto na kitajski ledolomilec Xue Long, ki je prispeval helikopter, prepeljali na ledeno ploskev v bližini Aurore. Od tam jih je čoln prepeljal na ladjo. Celotna akcija je trajala približno štiri ure, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja odprave Chris Turney je po uspešni evakuaciji izrazil olajšanje, da je čakanja končno konec. Prek spletnega družbenega omrežja Twitter je sporočil, da so vsi potniki zdravi, obenem pa se je zahvalil Kitajcem in Avstralcem za njihovo prizadevno delo.

Preden bodo potniki dosegli kopno, bo sicer najverjetneje trajalo še nekaj tednov, saj se bo Australis med drugim moral ustaviti v bazi Casey na Antarktiki, kjer bo dotočil gorivo.

Na krovu ruske ladje je medtem ostala 22-članska posadka. Ta upa na spremembo smeri vetra, ki bi ladji omogočila, da se iz ledu reši sama. Če to ne bo mogoče, naj bi bila rešitev močan ameriški ledolomilec Polar Star, ki bi moral z ledom opraviti brez večjih težav.

a |  03 .01. 2014 ob  16: 27
baje so bili na ladji zagovorniki globalnega segrevanja....evo jim zdaj segrevanje