Sirski hekerji vdrli v Skype

Tehnologija

Sirski računalniški hekerji so v sredo vdrli v strani Microsoftovega Skypa na družbenih omrežjih in ameriško podjetje obtožili, da prisluškuje svojim uporabnikom in podatke prodaja različnim vladam.

Hekerji so na Skypovem blogu in profilu na Twitterju pustili sporočilo, naj uporabniki ne uporabljajo Microsoftovih elektronskih predalov hotmail in outlook.

"Prisluškujejo vam, podatke pa nato prodajajo različnim vladam. Več podrobnosti kmalu," so zapisali sirski hekerji. Sporočilo je bilo objavljeno okoli poldneva v sredo, izbrisano pa dve uri kasneje. Pri Microsoftu se na napad še niso odzvali.

Napad je izvedla tako imenovana Sirska elektronska armada (SEA), ki je povezana z režimom sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Ista skupina je aprila lani vdrla v račun ameriške tiskovne agencije Associated Press na Twitterju in objavila lažno sporočilo o eksplozijah v Beli hiši, v katerih naj bi bil ranjen predsednik Barack Obama.

Poleg tega so v preteklem letu vdrli tudi v račun francoske tiskovne agencije AFP in v družbena omrežja medijskih hiš BBC in Al-Jazeera ter britanskih časnikov Financial Times in Guardian.

V omenjenih napadih so bila sporočila na tak ali drugačen način povezana z razmerami v Siriji, tokrat pa so se hekerji obregnili ob aktivnosti ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA).

Ta naj bi v sklopu tajnega programa Prism (prizma) zbirala podatke o elektronski pošti, video posnetkih, fotografijah in drugih dokumentih uporabnikov največjih spletnih podjetij v ZDA, kot so Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, AOL, Skype, Youtube in Apple.

V primeru Skypa naj bi imeli obveščevalci možnost prisluškovanja spletnim klicem. Pri Skypu so to sicer zanikali.