VLADA DANES O KORONAVIRUSU: Kakšne ukrepe bo sprejela?

Slovenija

Glede na nedavne napovedi predsednika vlade Marjana Šarca bo vlada, ki opravlja tekoče posle, danes obravnavala gradivo o ukrepih za primer večjega števila okuženih z novim koronavirusom. Doslej v Sloveniji sicer še ni potrjene nobene okužbe, pristojni pa dogajanje dnevno spremljajo. Ob tem pa izpostavljajo nujnost sorazmernosti ukrepov.

Širjenje virusa v soseščini je preplašilo mnoge Slovence, na njegov pojav v Sloveniji se pripravljajo zdravstvene in izobraževalne ustanove. V skrbeh pa so tudi občine, ki mejijo na Italijo. Istrske občine od vlade želijo, da njihovo območje zaradi večje izpostavljenosti koronavirusu obravnava prednostno.

Šarec je pred dnevi izpostavil, da je pomembno, da bodo ukrepi sorazmerni. A dodal, da bo Slovenija tudi zaprla meje, če bo treba, oz. izvajala ukrepe, ki so primerni v takih razmerah. Obstajajo scenariji za soočanje z epidemijami in če bo število okuženih večje, se aktivirajo civilna zaščita, vojska, policija, vojaška saniteta, v 72 urah tudi bolnišnica Role, je naštel.

Če se pojavi nevarnost nalezljivih bolezni, ki bi lahko ogrozile zdravje prebivalcev, lahko vlada odloči, da se zanje uporabijo ukrepi, določeni z zakonom o nalezljivih boleznih. Med posebnimi ukrepi med drugim predvideva zgodnje odkrivanje virov okužbe in bolnikov z nalezljivimi boleznimi ter postavitev diagnoze, karanteno ter dezinfekcijo in dezinsekcijo. Pričakovati je sprostitev blagovnih rezerv za zaščitno opremo, ki jo bodo po sklepu vlade koordinirano razdelili po terenu.

Širjenje koronavirusa povzroča težave tudi v gospodarstvu, predvsem v turizmu, pa tudi v predelovalnem sektorju in logistiki. Država zato po navedbah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška iz minulih dni razmišlja o nekaterih ukrepih, npr. o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa. Počivalšek tudi poudarja, da morajo ukrepi za zaščito javnega zdravja zagotavljati pretočnost blaga.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  27 .02. 2020 ob  09: 19
Vse kaže, da bomo v primeru okužbe prepuščeni sami sebi in pocrkali kot muhe .
Koper |  27 .02. 2020 ob  07: 48
Pristojni dogajanje redno spremljajo.
Od daleč seveda.
Za zaščito ljudi na ogroženih območjih ne naredijo nič.