VLADA BI LAHKO ŽE JUTRI ZAOSTRILA UKREPE OB VSTOPU V DRŽAVO: To predlagata tako Krek kot Beovićeva

Slovenija

Notranji minister Aleš Hojs je za Odmeve dejal, da bo vlada danes odločala o morebitnem zaostrovanju ukrepov pri vstopu v državo, da bi potniki iz kritičnih držav morali v karanteno. Ukrepi bi lahko začeli veljati v petek ali soboto, je napovedal. O potrebnih strožjih ukrepih je znova posvarila tudi infektologinja Bojana Beović.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je po poročanju Odmevov napovedal predlog razprave o smiselnosti nekaterih izjem pri prestopu meje. Notranji minister Aleš Hojs pa je potem napovedal, da bo v četrtek o tem razpravljala tudi vlada, ukrepi pa bi lahko začeli veljati že v petek ali soboto.

Eden od ukrepov bi lahko bil razširitev seznama tistih, ki bi po novem morali v samoizloacijo ali karanteno, je še povedal Hojs. Tovrsten ukrep bi veljal tako za tujce kot tudi državljane Slovenije, ki v državo prihajajo iz kritičnih območij.

Na temeljit premislek glede trenutnih ukrepov je opozorila tudi infektologinja Bojana Beović, ki meni, da bo v prihodnje treba temeljito premisliti, katere od izjem so res nujno potrebne in katere ne.

Milan Krek in Bojana Beović

Poleg tega je za Televizijo Slovenija poudarila, da je treba razmišljati tudi o bolj dosledni kontroli vsakega, ki pride nazaj v Slovenijo. Beovićeva je ob tem omenila tudi hrvaški pristop, kjer vsakemu državljanu ob prehodu v državo vzamejo telefonsko številko in naslov ter mu potem javljajo določena navodila, lahko pa nadzorujejo tudi njegovo gibanje.

Minister Hojs je glede na trenutno epidemiološko situacijo podal še oceno, da bo na evropskem in širšem nivoju ponovno potreben premislek o odpiranju mej in da bi se to lahko zamaknilo. Meje znotraj članic EU so se večinoma sprostile s 15. junijem, s tretjimi državami pa naj bi se 30. junija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  18 .06. 2020 ob  10: 52
Pomota, članek spada pod Piran. Lp
Tiramola  |  18 .06. 2020 ob  10: 00
Genio ne ve, da občino vodi Gasparij.
Genio uredi, da se vrne parkirišče pred Marino nazaj KS Lucija.
In plaža pod Metropolom tudi. Prepreči podpis pogodbe za najem parkirišča.
Obalna cesta od hotela Marita do krožišča bar Rozi uredi za Lucijčane abonmaje za parkiranje brezplačno.
Turisti pa naj plačajo dva evra na uro.
Občane tudi zanima zakaj se ne pove kdo je krivec za lanski požar v Piranu. Gasparij ti samo nekaj obljublja v tri dni. Tri tisoč parkirišč pod stadionom, pristanišče pri Ribiču...... Itd
Če ne boš previden te bodo ob koncu mandata kar izpljunili.

Genio nimaš nadzora nad komunalo.