VIRA SALMONELE NA OBALNIH ŠOLAH ŠE NISO ODKRILI: Kakšno je tveganje za ponovni izbruh bolezni?

Slovenija

Marca letos se je več otrok lucijske osnovne šole okužilo s salmonelo, zaradi česar so bili nekateri tudi več dni hospitalizirani. Okužba s to bakterijo je nato izbruhnila tudi v izolski Osnovni šoli Livade, kjer so se okužili trije učenci, ter še v nekaterih obratih javne prehrane po Sloveniji. Nacionalni inštitut za javno zdravje je zato skupaj z Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin aprila začel preiskavo, a kot so nam pojasnili včeraj, vir okužbe še vedno ni znan.

"Tveganja zaenkrat ne moremo oceniti, saj vira okužbe še nismo ugotovili," na naše vprašanje, kakšno je tveganje, da bi salmonela na omenjenih šolah ponovno izbruhnila, odgovarjajo na NIJZ. "Menimo, da ne gre za kontakten način prenosa, ampak za prenos preko okuženega živila. Verjetno je šlo za živilo, ki ga pred zaužitjem ni treba termično obdelati," nadaljujejo.

Aprila so sicer ocenili, da naj bi otroci, ki so se okužili na OŠ Lucija, salmonelo najverjetneje dobili v šolski jedilnici. Pozitivna na testu za salmonelo je bila namreč tudi ena od zaposlenih, ki dela v šolski kuhinji, a simptomov okužbe ni imela, zato tudi ni vedela zanjo.

Ob tovrstnem obolenju velja striktna higiena rok, skrb za zadostno hidracijo – ob obilni driski z oralnimi rehidracijskimi raztopinami in probiotiki.

Takrat je stekla preiskava, v kateri so sodelovali inšpektorji uprave za varno hrano, epidemiologi NIJZ, mikrobiologi Nacionalnega inštituta za zdravje, okolje in hrano ter Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, inšpektorji pa so napovedali tudi nadaljnje izredne inšpekcijske nadzore v obratih javne prehrane s poudarkom na sledljivosti surovin in dobri higienski praksi.

Na vprašanje, kdaj bodo znani končni rezultati inšpekcijskega nadzora, so nam na NIJZ odgovorili, da je za ta podatek pristojna inšpekcijska služba, zato smo vprašanja naslovili še na Upravo RS za varno hrano. Njihove odgovore še čakamo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  22 .05. 2019 ob  12: 28
Kaj ne vejo, da je prišlo iz Poljske v Slovenijo na tone mesa okuženega s salmonelo?