SALMONELA NA OŠ LUCIJA: Okuženih najmanj devet otrok in ena zaposlena

Piran

Pred desetimi dnevi smo poročali o tem, da se je s salmonelo okužilo več otrok v lucijski osnovni šoli. Dva sta bila zaradi bolezni hospitalizirana v Splošni bolnišnici Izola, ravnateljica Tanja Vincelj pa je v začetku prejšnjega tedna odsotnost preostalih otrok od pouka opravičevala s pojavom angine. Zdaj je znano, da se je s to bakterijo okužilo vsaj devet učencev OŠ Lucija, saj so salmonelo pri njih potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Pozitivna na testu je bila tudi ena od tamkajšnjih zaposlenih,  medtem ko vir okužbe še vedno ni znan, so nam danes še sporočili z NIJZ.

"Pri eni zaposleni je bila na vzorcu iz blata potrjena salmonela. Preiskava ki bo pokazala, ali gre za isti sev kot pri otrocih, še poteka. Pri ostalih zaposlenih salmonel iz blata nismo izolirali. Do sedaj smo potrdili salmonelo pri devetih otrocih, ki obiskujejo OŠ Lucija," so nam danes pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ki se je v zgodbo s salmonelo okuženih učencev lucijske OŠ vpletlo na prigovarjanje zaskrbljenih staršev prejšnji teden.

Šola je po besedah ravnateljice vzorce hrane takoj odnesla na Center za medicinsko mikrobiologijo Koper, pojavila pa so se ugibanja, ali se otroci niso okužili na praznovanju enega od rojstnih dni. Slednje je sicer malo verjetno, saj mati enega od hospitaliziranih otrok pravi, da sin sploh ni bil na nobenem praznovanju.

Zanimalo nas je še, ali se je na Obali pojavil še kakšen primer okužbe s salmonelo, a so nam z NIJZ odgovorili, da so bili vsi primeri okužb na Obali v zadnjih dneh povezani z OŠ Lucija.

Gre sicer za nalezljivo bolezen, s salmonelami pa je na primer lahko okuženo surovo meso, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo, nato pa se salmonele širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami, bolnik pa jih izloča z blatom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stric iz ozadja |  26 .03. 2019 ob  18: 00
Ravnateljica je "interese" šole postavila pred varnostjo otrok... To je zame z moralnega vidika popolnoma nesprejemljivo. A je to nesprejemljivo tudi za njene nadrejene in starše otrok, ki obiskujejo to šolo, pa me prav zanima....
ManofSteel |  26 .03. 2019 ob  13: 49
Ravnateljica pa namesto, da ukrepa...ona prodaja nebuloze...strokovnjakinja pa taka.