IZBRUH SALMONELE V SLOVENIJI: So jo lucijski osnovnošolci dobili v šolski jedilnici?

Piran

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) skupaj z Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin preiskuje izbruh salmonele v Sloveniji. Marca so namreč zaznali izbruh omenjene črevesne bolezni, ki je zajel več obratov javne prehrane, so danes zapisali na spletni strani NIJZ in dodali, da vir okužbe v tem trenutku še ni znan.

Kot so navedli, v preiskavi sodelujejo inšpektorji uprave za varno hrano, epidemiologi NIJZ, mikrobiologi Nacionalnega inštituta za zdravje, okolje in hrano ter Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo. Trenutno potekajo zbiranje dodatnih informacij in dodatna laboratorijska potrjevanja. Inšpektorji načrtujejo tudi nadaljnje izredne inšpekcijske nadzore v obratih javne prehrane s poudarkom na sledljivosti surovin in dobri higienski praksi. 

Po poročanju medijev se je sredi marca s salmonelo okužilo več učencev Osnovne šole Lucija, pri čemer naj bi jo otroci najverjetneje dobili v šolski jedilnici. Salmonelo so uradno potrdili pri devetih otrocih, simptome, značilne za salmonelo, pa je imelo kar 90 učencev. Salmonelo naj bi odkrili tudi na ljubljanski Osnovni šoli Zalog, kjer naj bi bili okuženi štirje otroci.

V Sloveniji so sicer zaznali tudi druge, za ta čas značilne virusne črevesne okužbe, ki pa niso povezane z zgoraj omenjenim izbruhom, so zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija