Vipavci bodo dobili krožišče

Vipavska dolina

Grožnje z blokado križišča na izvozu z avtoceste v Vipavi so zalegle. Dars je objavil razpis za izgradnjo krožišča na nevarnem križišču.

Po številnih prizadevanjih, prošnjah in na koncu grožnjah je Vipavcem vendarle uspelo. Dars so prisilili v izgradnjo krožišča, pričakujejo, da bo krožišče urejeno že v enem letu. Da je križišče nevarno, so policisti, strokovnjaki in predstavniki občine sicer opozorili že avgusta 2009 na tehničnem pregledu ob odprtju tega dela hitre ceste.

Prvi korak do cilja

“To je uspeh vseh prizadevanj občinske uprave in občinskega sveta. Trajalo je nerazumljivo dolgo, a zdaj je končno narejen prvi korak do cilja, ki ga zahtevamo. To je varno križišče. Upamo, da bo odslej šlo brez težav, da bo izvajalec izbran čim prej, da bodo lahko spomladi začeli dela. Če bo tako, bomo imeli čez eno leto krožišče, ki bo izboljšalo prometno varnost na tem kritičnem odseku,” je zadovoljen tajnik občine Jože Papež.

Če bo šlo pri izbiri izvajalca vse po sreči, bodo dela lahko stekla že spomladi, krožišče pa bi bilo tako končano že do jeseni. Krožišče bo sicer enopasovno, s štirimi uvozi in izvozi. Med gradnjo krožišča cesta ne bo zaprta, gradbinci se bodo tudi izognili večjih zemeljskih del. Cena krožišča še ni znana, na Darsu ocenjujejo, da s sredstvi ne bo težav.