VEČ MILIJONOV DOLARJEV ZA SORODNIKE UMRLIH: Boeing jim bo odškodnine nakazal v več letih

Svet

Ameriški proizvajalec letal Boeing bo skupnostim in družinam, prizadetim zaradi dveh nesreč njegovih letal 737 max, namenil 100 milijonov ameriških dolarjev, so danes sporočili iz družbe.

"Ta sredstva bodo namenjena financiranju izobraževanja, dnevnih stroškov in škode, ki so jih utrpele družine žrtev. Z njimi bodo financirani tudi programi in gospodarski razvoj prizadetih skupnosti," je v izjavi po poročanju tujih tiskovnih agencij zapisalo podjetje. Sredstva bodo nakazali v več letih, so dodali.

Ta vsota je nekoliko nižja od kataloške cene letala 737 max. Vsi modeli tega letala so prizemljeni od nesreče letalske družbe Ethiopian Airlines, v kateri je marca umrlo 157 ljudi. Pred tem je novembra lani v Indoneziji strmoglavilo letalo 737 max družbe Lion Air, pri čemer je umrlo 189 ljudi.

"Pri Boeingu nam je žal za to tragično izgubo življenj, ki bodo še dolgo težila naša srca in misli," so dodali. Poudarili so, da se zavedajo, da jim vsi ljudje, ki sedejo na njihova letala, zaupajo. "Storili bomo vse, da bi v prihodnjih mesecih znova pridobili zaupanje naših strank in potnikov," so še sporočili.

Za obe nesreči naj bi bil sicer kriv sistem MCAS, namenjen preprečevanju izgube vzgona letala. Ta sistem naj bi nos letala nepričakovano obrnil navzdol in pilotu preprečeval, da letalo ponovno vzravna. Kdaj bodo letala 737 max znova poletela, še ni znano.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija