DAN, KO JE ANGEL ZAPUSTIL SVOJE MESTO: Po zgodbi avstrijskega pravljičarja in režiserja Ubalda Trnkoczyja

Piran

Na vrtu piranskega Pastoralno kulturnega centra Georgios so v sredo zvečer predvajali igrano-dokumentarni film Angelov dotik o zgodovini in obnovi kipa nadangela Mihaela. Po besedah režiserja Ubalda Trnkoczyja je bil sprožilni moment za pripravo filma odnos vseh Pirančanov, vernih in nevernih, ki so kip vzeli za svojega in se združili okoli njega.

Obnova kipa nadangela sredi lanskega leta je bila zgodovinski dogodek, saj je kip, ki bdi nad Piranom z vrha zvonika stolnične cerkve že 250 let, svoje mesto zapustil prvič po več kot sto letih. Dogodek je zbudil veliko zanimanje javnosti in je predstavljal tudi tehnični podvig, saj je za premik kipa in njegovo vnovično postavitev na prvotno mesto na pomoč priskočila tudi posadka helikopterja Slovenske vojske.

Kot je v pogovoru pred projekcijo filma, ki je bila tudi uvod v letošnji Kino pod zvezdami in sta se je med drugimi udeležila koprski škof Jurij Bizjak in piranski župan Đenio Zadković, spomnil Trnkoczy, sprva niso načrtovali filma. So pa vedeli, da gre za enkraten dogodek, ki ga je treba dokumentirati za zgodovino.

Sprožilni moment je nastopil po zamisli piranskega župnika Zorka Bajca, da kip po obnovi za dva dni postavijo na ogled na Tartinijevem trgu. Nepričakovano je na trg začelo prihajati ogromno ljudi, "kompleten arzenal Pirana", kot se je izrazil Trnkoczy. Ljudje so se nadangelu želeli intimno približati in vzpostavil se je stik med kipom in Pirančani, kakršnega morda pogrešamo na ravni države, je navedel.

Ko so torej ugotovili, da je angel začel združevati ljudi, tako verne kot neverne, so si s sodelavci rekli, da je treba posneti film. Materiala so imeli dovolj, potreben pa je bil še scenarij, je dodal režiser.

Zanj je poskrbel avstrijski pravljičar in pisatelj Folke Tegetthoff, ki je sicer že dolga leta zaljubljen v Piran. Tegetthoff je opisal prizor, ko je angelov kip ležal na taistem vrtu, kjer je v sredo potekala projekcija, in so ljudje, tudi neverujoči, prihajali, da bi se ga dotaknili. Šlo je za eno najbolj ganljivih podob in od tod je prišla zamisel za naslov filma, je dodal scenarist.

Trnkoczy pa je poudaril, koliko pozitivne energije je bilo pri ustvarjanju filma, pri katerem je ogromno ljudi sodelovalo povsem na prostovoljni bazi. "Angel torej deluje in to je tisto, kar moramo čuvati," je o dediščini dogodka in samega filma še povedal režiser.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija