JADRALCI V PORTOROŽU DANES Z MOČNEJŠO BURJO: Verderber in Planinšič zdrsnila, a ostajata med deseterico (FOTO)

Piran

V Portorožu se nadaljuje mladinsko svetovno prvenstvo olimpijskega razreda 470. V podobnih vremenskih razmerah kot dan prej, je tudi včeraj z nekoliko blažjim maestralom jadralcem uspelo odjadrati pet regat, dve za moški oziroma mešani floti in tri za dekleta.

Flota je ostala na kopnem nekoliko dlje, kot je bilo sprva predvideno, potem pa se je termični maestral le dovolj okrepil, da je regatni odbor lahko pripravil polje za regato. Fantje in mešane posadke so nadaljevale plove v rumeni in modri skupini, dekleta pa so jadrala posebej. 

Vodja regatnega odbora Bojan Gale je polje včeraj postavil nekoliko bolj v notranjosti Piranskega zaliva, pred središčem Portoroža: "Odločitev, da gremo notri, je bila narejena na podlagi ocene, da bi znalo tam lepo pihati, pa tudi na podlagi dejstva, da lahko ta del zaliva uporabljamo le še do petka, ker bo v soboto in nedeljo preveč prometno. Glede na napoved, ki obeta burjo, bomo sigurno šli ven iz zaliva."

Vetra je bilo manj od pričakovanj, nekje med 5-8 vozli, in je nekoliko obračal, a ne več kot za okoli deset stopinj, zato je regatni odbor med regatami regatno polje popravljal. Večinoma so bili v prednosti jadralci, ki so se odločili za levo stran regatnega polja, kot pojasnjuje Gale, pri maestralu v piranskem zalivu leva stran skoraj vedno daje, zato startne linije niso postavili pravokotno na veter, ampak malenkost nižje, 'sicer bi se jadralci še bolj stepli'.

Po drugem dnevu sta z zmago v obeh plovih vodstvo še utrdila podprvaka z lanskega mladinskega svetovnega prvenstva, ITA 757 Giacomo Ferrari in Giulio Calabro (5 točk). Naša slovenska posadka Rok Verderber in Matej Planinšič, ki je začela odlično, je včeraj nadaljevala nekoliko slabše in z uvrstitvami na 17. in 11. mesto zdrsnila na skupno 9. mesto. Na drugo mesto se je prebila FRA 78 Jerome Demange in Luc Guimbertaud (11 točk), tretja je najboljše uvrščena mešana posadka ITA 54 Maria Vittoria Marcesini in Bruno Festo (13 točk). Toni Rebec (JK Olimpic) in Matej Fras (JK Izola) sta na 53. mestu.

V ženski konkurenci sta vodilni Nemki GER 69 Luise Wansen in Helena Wansen še utrdili prednost (6 točk) pred Francozinjama FRA 77 Solenzo Mariani in Yooa Blacher (11 točk), bronasti z lanskega svetovnega mladinskega prvenstva FRA 19 Paola Amar in Marine Riou sta z 12 točkami tretji.

Za danes je napovedana nekoliko močnejša burja, ki bo bolj odgovarjala težjim posadkam. Start je predviden za ob 10. uri, moška in mešana flota pa bo razdeljena v zlato in srebrno skupino. 

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija