Več kot 40 odstotkov smrti zaradi raka bi lahko preprečili

Slovenija

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila podatke o obolelosti za rakom v Evropi. Kar 25 odstotkov vseh obolelih za rakom živi v Evropi, čeprav je njen delež v svetovnem prebivalstvu le 9-odstoten. Vsako leto v Evropi odkrijemo preko 3,5 milijona novih primerov rakavih obolenj in zabeležimo skoraj 2 milijona smrti. Slovenija predstavlja pomemben dejavnik na področju boja proti raku na evropskem nivoju preko svojih prizadevanj, da se več sredstev nameni preventivnim ukrepom.

Preventiva je ključ za prihodnost

V zadnjih 10 letih je odstotek obolelosti za rakom zaradi nezdravega življenjskega sloga v Evropi narastel iz 40 odstotkov na preko 60 odstotkov. Poleg uživanja alkohola in uporabe tobačnih izdelkov, so ključni faktorji tveganja izgorelost, slabi delovni pogoji, stres in nezdrava prehrana. Veliko teh obolenj bi lahko z ustreznimi preventivnimi ukrepi odkriti pravočasno oziroma bi jih lahko celo preprečili. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da bi z ustrezno preventivo in zgodnjim odkrivanjem raka lahko preprečili preko 40 odstotkov smrti Evropejcev in Evropejk za rakom.

Lojze Peterle poziva: "Slovenci, uporabite vse možnosti, ki jih ponuja država in se pojdite testirat."

Slovenci naredimo veliko v Sloveniji in širom Evrope

Med svojim predsedovanjem Evropski uniji je Slovenija postavila boj proti raku visoko na politično agendo ter dosegla sklepe, ki so še vedno temelj dela na evropski ravni.

Poleg tega kažejo dober zgled tudi naši presejalni programi, kot sta na primer Svit in Dora, ki so si zadali pravočasno odkriti in odstraniti predrakave spremembe pri čim večjem deležu populacije. Ni naključje, da je boj proti raku tudi eden izmed osrednjih ciljev glavnega kandidata Evropske ljudske stranke za novega predsednika Evropske komisije Manfreda Webra, ki se več kot očitno zaveda te problematike.

Nadstrankarski delovni skupini za boj proti raku v Evropskem parlamentu predseduje slovenski evropski poslanec Lojze Peterle iz NSi. Tekom predsedovanja je sodeloval pri prizadevanjih Slovenije ter je širom Evrope prepoznan po svojih dosežkih, saj je bil do sedaj že kar trikrat imenovan za evropskega poslanca leta ravno zaradi dosežkov na področju boja proti raku. Na podlagi njegovih zadnjih prizadevanj bo evropski proračun za preventivo in raziskave na področju raka narastel iz 100 na 400 milijonov evrov.

Iva Dimic: "Ob diagnozi človek seveda doživi šok, potem pa se je treba z rakom soočiti in iskati pot navzgor."

Peterle izpostavlja, da je preventivo treba razumeti kot naložbo, saj ukvarjanje z zdravimi pomeni manj bolnih, manj obremenitev za zdravstvene sisteme ter zagotavlja večjo kvaliteto življenja vseh. Kakšen je boj z rakom, je izkusila tudi Peterletova strankarska kolegica Iva Dimic, ki pravi, da gre za težko življenjsko preizkušnjo, kjer se pokaže tudi, koliko ima človek volje do življenja. "Ob diagnozi človek seveda doživi šok, potem pa se je treba z rakom soočiti in iskati pot navzgor. Optimizem in razumevanje bolezni sta pri tem ključna," pojasnjuje poslanka v slovenskem parlamentu.

Lojze Peterle: "Ne moremo imeti več Evrope z več raka in manj Evropejcev."

Države v Evropski uniji namenjajo za preventivo znotraj zdravstvenih sistemov zgolj 3 odstotke, kar je odločno premalo. Rak v vsej svoji razsežnosti ni samo zdravstveno, ampak tudi politično in socialno vprašanje. "Ne moremo imeti več Evrope z več raka in manj Evropejcev," pravi evropski poslanec in k temu še dodaja, da so poslanske statistike sicer pomembne, za Slovenijo in Slovence pa je vseeno ključno tisto, kar poslanci naredijo, in ne le, kaj govorijo. "Šteje konkretno delo in konkretni rezultati," pravi Peterle.

Deli novico: