Več evropskih držav naj bi nadzorovalo spletne in telefonske komunikacije

Britanski časnik The Guardian je danes ob sklicevanju na dokumente, ki jih je razkril ameriških žvižgač Edward Snowden, poročal, da obveščevalne agencije Nemčije, Francije, Španije in Švedske v sodelovanju z britanskimi obveščevalci izvajajo obsežen nadzor spletnih in telefonskih komunikacij.

Kot pojasnjuje britanski časnik, naj bi britanska prisluškovalna agencija GCHQ, ki tesno sodeluje z ameriško Agencijo za nacionalno varnost (NSA), prevzela vodilno vlogo pri pomoči državam, da pri vohunjenju zaobidejo veljavno zakonodajo.

Nadzor izvajale neposredno prek optičnih kablov

Obveščevalne službe evropskih držav naj bi nadzor izvajale neposredno prek optičnih kablov, prav tako pa tajno tudi s pomočjo komunikacijskih podjetij, navedbe Guardiana povzema francoska tiskovna agencija AFP.

GCHQ naj bi v poročilih, na katere se sklicuje britanski časnik, med drugim zapisal, da je nemška zvezna obveščevalna služba BND podatke pridobivala preko optičnih kablov ter da naj bi imela "ogromen tehnološki potencial ter dober dostop do osrčja interneta".

Britanski vohuni naj bi nemškim obveščevalcem pomagali spremeniti ali zaobiti zakonodajo, ki omejuje prestrezanje komunikacij, medtem ko španska obveščevalna služba CNI domnevno sodeluje z britanskim komunikacijskim podjetjem, še piše The Guardian.

Poročanje britanskega časnika bi lahko v zadrego spravilo marsikatero vlado, med drugim tudi nemško in špansko, ki sta se nedavno z ogorčenjem odzvali na poročila o ameriškem vohunjenju v državah zaveznicah, piše AFP.

Nemška kanclerka Angela Merkel je s prisluškovanjem svojemu telefonu soočila ameriškega predsednika Baracka Obamo, Španija pa je na zagovor poklicala ameriškega veleposlanika v Madridu.

Da evropske obveščevalne službe zbirajo podatke o telefonskih komunikacijah svojih državljanov, je v torek na zaslišanju v kongresu dejal tudi direktor NSA Keith Alexander in zatrdil, da evropski obveščevalci svoje informacije delijo z NSA.

Farmanton |  04 .11. 2013 ob  07: 16
Uaaau, so odkrili toplo vodo!!!