Ameriška tehnološka podjetja pozvala kongres, naj obrzda NSA

Svet

Šest velikih spletnih in tehnoloških podjetij - Google, Apple, Microsoft, Facebook, Yahoo in AOL - je senatnemu odboru za pravosodje poslalo pismo s prošnjo, naj kongres obrzda Agencijo za nacionalno varnost (NSA) in poskrbi za večjo zaščito zasebnosti. Brazilija in Nemčija pa sta v ZN vložili predlog resolucije za zaščito vsega sveta pred NSA.

Ameriška podjetja pozdravljajo predlog zakona obeh glavnih strank, ki se imenuje "USA Freedom Act" in med drugim prepoveduje žetje milijonov telefonskih in drugih komunikacij s strani NSA ter uvaja nekaj več nadzora nad agencijo in posebnim sodiščem Fisa, ki agenciji potrjuje prisluškovalne naloge.

Omenjena podjetja še vedno želijo, da jim vlada dovoli objavo informacij o njihovem dosedanjem sodelovanju z NSA. Trdijo, da so informacije, ki so prišle v javnost preko nekdanjega analitika NSA Edwarda Snowdna zavajajoče. Zanikajo, da bi NSA kadarkoli dala dostop do svojih strežnikov, in trdijo, da so posredovala le podatke v skladu s sodnimi nalogi.

Pismo je objavljeno le dan potem, ko je prišla v javnost informacija, da je NSA brez nalogov kradla podatke med podatkovnimi centri podjetij, kot je Google, neposredno z optičnih kablov, ki jih povezujejo. NSA novico, objavljeno v Washington Postu s pomočjo Snowdna, zanika. Washington Post poroča, da je NSA skupaj z britansko agencijo GCHQ pobirala podatke v okviru programa imenovanega "MUSCULAR".

Pravica do zasebnosti temeljna človekova pravica

Nemčija in Brazilija, ki sta med žrtvami ameriških prisluškovanj, pa sta danes uresničili napoved in v proceduro vložili predlog resolucije za zaščito pravice do zasebnosti v skladu z Univerzalno deklaracijo o človekovih pravicah.

Predlog resolucije, vložen v odboru za človekove pravice ZN, potrjuje pravico do zasebnosti proti samovoljnim in nezakonitim posegom vanjo. Resolucija posebej poudarja, da to velja tudi za spletne komunikacije.

V primeru potrditve resolucije pravih posledic za NSA in druge obveščevalne agencije po svetu, ki sodelujejo z njo, ne bo. Vendar pa bo jasno potrjeno, da izgovori Američanov o tem, da je vohunjenje nekaj normalnega, kar delajo vsi po svetu, s stališča mednarodnega prava več ne držijo vode.