VAS MUČIJO BOLEČINE V VRATU? Teh devet nasvetov vam lahko pomaga

Trendi

Vratna hrbtenica je zelo pomembna, saj njena naloga ni le omogočanje gibanja vratu v različne smeri in povezovanje glave s spodnjim delom telesa, temveč ima pomembno vlogo tudi pri prostorski orientaciji, zaščiti mnogih krvnih žil ter živcev in tako naprej.

Pogoste poškodbe vratne hrbtenice so v večini primerov lažje oblike. Velikokrat so prizadete le mišice in vezi, ki se pri poškodbi preraztegnejo. Hujše poškodbe, ki vključujejo natrgane mišice ali celo prisotnost zlomov vretenc, pa močno vplivajo na stabilnost glave.

1. Na delovnem mestu si zagotovite ergonomsko prilagojeno pisarniško opremo, pohištvo in tako naprej, saj lahko dolgotrajno sedenje pred računalnikom v neugodnem statičnem položaju povzroči bolečine in z bolečinami povezane preglavice.

2. Zmanjšajte pretirano mišično aktivnost, utrujenost, raztezanje ali preobremenitev.

3. Izogibajte se športu, kjer so poškodbe vratu in glave pogostejše.

4. Bodite pozorni na položaj telesa pri prenašanju in dvigovanju bremen.

5. Naučite se nekaterih sprostitvenih tehnik z dihanjem ali drugih tehnik za obvladovanje stresa. To velja zlasti v primeru, če ste izpostavljeni pretiranim zahtevam na delovnem mestu ali slabim službenim odnosom.

6. Bodite fizično aktivni, postavite si dosegljive cilje in bodite v koraku s svojim dnevnim urnikom.

7. V akutni fazi ogrejte območje vratu in se izogibajte neposrednemu toku hladnega zraka iz klimatske naprave.

8. Razbremenite hrbtenico z blazino ali naslonjalom, ki ne sme biti previsoko, ampak primerne višine, da podpira zravnano fiziološko krivino vratne hrbtenice.

9. Spite na hrbtu ali boku, ker je pri ležanju na trebuhu glava položena nazaj in zasukana vstran, kar draži ožilje in živce. Posledično se lahko bolečine v vratu povečajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija