V SREDO BO PADLA ODLOČITEV: Bo Italija dobilo novo vlado ali bodo volivci morali znova na volišča?

Svet

Italijanski predsednik Sergio Mattarella bo danes začel drugi krog pogovorov o rešitvi vladne krize, ki jo je sprožila Liga notranjega ministra Mattea Salvinija z vložitvijo nezaupnice premierju Giuseppeju Conteju. Ta je minuli teden odstopil, Mattarella pa je po prvem krogu posvetov strankam dal čas za morebitno oblikovanje vladne koalicije.

Po odstopu Conteja sta pogajanja o morebitni koaliciji začela populistično Gibanje pet zvezd, ki je bilo minulih 14 mesecev v vladi s skrajno desno Ligo, in opozicijska Demokratska stranka (PD). Oba sta za sodelovanje postavili pogoje. Mattarella želi novo vlado z večino v parlamentu na podlagi programa. V nasprotnem primeru je napovedal predčasne parlamentarne volitve. Napovedal je tudi, da bodo posvetovanja tokrat trajala do srede zvečer. Nato bo sporočil odločitev, ali bo država dobilo novo vlado ali pa bodo volivci morali znova na volišča, verjetno že konec oktobra ali v začetku novembra.

Posvetovanja bo danes popoldne nadaljeval s predsednikoma obeh domov parlamenta in nekdanjim italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom. V sredo bo, preden bo sporočil odločitev, posvete končal s pogovori z vodji Lige, Gibanja pet zvezd in Demokratske stranke. Liga si sicer prizadeva za obnovitev sodelovanja z gibanjem. Ostro nasprotuje vladi PD in gibanja, saj bi tako ostala v opoziciji. Poziva k čimprejšnjim predčasnim volitvam.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija