TA DRŽAVA SELI SVOJO PRESTOLNICO: Stalo jih bo 30 milijard dolarjev

Svet

Nova prestolnica Indonezije bo na vzhodnem robu otoka Borneo, je v pobedeljek sporočil indonezijski predsednik Joko Widodo. Selitev upravne prestolnice iz prenatrpane metropole Džakarta, ki leži na otoku Java, jih bo predvidoma stala 29,7 milijarde evrov.


Trenutna prestolnica Džakarta je preobremenjena.

Predlagana lokacija za novo prestolnico je na gozdnatem območju v geografskem središču Indonezije v provinci Vzhodni Kalimantan. Leži med mestoma Balikpapan in Samarinda, kjer ima vlada v lasti okoli 180.000 hektarjev, navajajo tuje tiskovne agencije. Tveganje za naravne katastrofe, kot so poplave, potresi, cunamiji in vulkanski izbruhi, je tam minimalno, je pojasnil Joko.

"Breme, ki ga Džakarta trenutno nosi kot upravno, poslovno, finančno, trgovinsko in storitveno središče, je preveliko," je poudaril. Iz metropole dnevno poročajo o hudih prometnih zastojih, zaradi svoje lege je območje izpostavljeno poplavam, zaradi črpanja podtalnice pa se mesto hitro pogreza. Do leta 2050 bi se lahko pogreznila tretjina prestolnice.

Predsednik je napovedal, da bodo predlog zakona, ki bo omogočil selitev, že v torek vložili v parlament. Selitev bi radi začeli leta 2024 ob koncu njegovega drugega petletnega mandata. Predvidoma bo stala 466.000 milijard indonezijskih rupij (29,7 milijarde evrov).

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija