V PRIHODNJIH DNEH BO VOŽNJA Z AVTOBUSI PO KOPRSKI OBČINI BREZPLAČNA: Kaj se bo še dogajalo v okviru tedna mobilnosti?

Koper

Med 16. in 22. septembrom se bo 84 slovenskih občin, med katerimi tudi Mestna občina Koper, povezalo z namenom prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti. Potekale bodo številne aktivnosti pod sloganom Živi zdravo. Potuj trajnostno. V Kopru bosta v tem času javni mestni in primestni avtobus brezplačna za vse uporabnike.

Mestna občina Koper (MOK) se je tudi letos odzvala pozivu jubilejnega, 20. Evropskega tedna mobilnosti. Aktivnosti na temo spodbujanja trajnostne mobilnosti bodo potekale od 16. do 22. septembra. "Dobro organiziran promet je srce sodobne družbe, vendar lahko aktivna mobilnost nadomesti potrebo po sproščanju in rekreaciji, obenem pa je poceni in idealna za premagovanje krajših razdalj," menijo na koprski občini.

Tudi letos bodo v okviru Park(irnega) tedna parkirišče na Garibaldijevi ulici začasno preobrazili v otroško igrišče, na katerem se bodo lahko vrtčevski otroci in šolarji družili, s kredo soustvarjali novo podobo javne površine ter se udeleževali različnih delavnic. S tem želi MOK opozoriti na pozitivne učinke umika pločevine iz mestnega jedra, ki prispeva k boljši kakovosti zraka, hkrati pa omogoča, da prostor, namenjen avtomobilom, na novo ovrednotimo z vsebinami, ki izboljšujejo kakovost bivanja v mestu.

Posebno pozornost bodo letos namenili tudi starejšim, in sicer s kampanjo Ostanimo mobilni, s katero želijo poudariti pomen ohranjanja sposobnosti za mobilnost v zrelih letih. Programu, ki vključuje pohod, kolesarjenje in udeležbo na maratonu, se lahko pridružijo starejši od 60 let. Z zanimivimi vsebinami in praktičnimi delavnicami bodo v torek, 21. septembra, ob 10. uri, k aktivni starosti spodbujali tudi v Centru dnevnih aktivnosti v Kopru.

Tako kot vsako leto bosta v tednu od 16. do 22. septembra mestni in primestni avtobus brezplačna.

MOK je sicer že v začetku julija postavila peš kažipoti v obliki talnih označb, ki jih lahko opazite na sprehodu po mestnih ulicah in služijo kot opomnik, da je hoja še vedno najbolj zdrav način mobilnosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija