V PORTOROŽU ZBRANI VODILNI JEDRSKI STROKOVNJAKI: Pričakujejo okoli 300 raziskovalcev in znanstvenikov

Piran

V Portorožu se danes začenja šesta mednarodna konferenca o napredku na področju jedrskih metod meritve in uporabe ANIMMA. Osrednji poudarek konference bo uporaba jedrske instrumentacije in metod v medicini, vesolju, trkalnikih ter v jedrskih reaktorjih. V Portorožu pričakujejo okoli 300 vodilnih jedrskih strokovnjakov.

Na konferenci v organizaciji Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije in Instituta Jožef Stefan se bodo tako zbrali strokovnjaki iz znanstveno-raziskovalnih in izobraževalnih ustanov in industrije iz več kot 20 držav ter iz številnih mednarodnih organizacij na področju jedrske energije, so sporočili organizatorji. S predavanji in predstavitvami bodo do vključno petka na konferenci sodelovali vrhunski znanstveniki in raziskovalci z vsega sveta, med njimi tudi številni slovenski strokovnjaki s področja jedrskih detektorjev in meritev.

Tako bo direktor raziskovalnega centra za klinično slikanje v Singapurju David W. Townsend predaval na temo Radiofobija: lažne novice in alternativna dejstva. Malcolm J. Joyce z Univerze v Lancastru bo spregovoril o prihodnosti jedrske energije v Združenem kraljestvu.

Predavanje vodje skupine za detektorje na Evropskem spalacijskem izvoru Richard John Hall-Wilton bo predstavil nove detektorje na evropskem spalacijskem izvoru. Evropski spalacijski izbor bo sicer največji izvor nevtronov v Evropi, ki se bo uporabljal za preiskave materialov, od bioloških do kovinskih. Peter Križan z Univerze v Ljubljani in Instituta Jožef Stefan pa bo v svojem predavanju predstavil zadnje dosežke na področju detektorjev fizike osnovnih delcev.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija