V PORTOROŽU JE ZAŽIVELA BOŽIČKOVA DEŽELA: Organizirala jo je peščica občanov; kaj pa počne turistično združenje?

Piran

V Portorožu, za centralno avtobusno postajo, je zaživela Božičkova dežela. Do 6. januarja bo Božiček vsako popoldne otroke zabaval v spremstvu gospe Božiček, čarobnih bitij, nagajivih škratkov, zanimivih maskot, glasbenih nastopov in mnogih drugih vragolij. Projekt so pozdravile tudi osnovne šole in vrtci, ki bodo v pravljično deželo pripeljale več kot tisoč otrok. Za Božičkovo deželo je zaslužno društvo Veliko srce, ki ga sestavlja peščica aktivnih občanov. Je prednovoletni program za otroke v občini Piran res tako siromašen, da ga mora popestriti peščica občanov? Kakšno vlogo ima v tej zgodbi Turistično združenje Portorož in kaj je letos pripravilo za najmlajše?

V Portorožu je v tem tednu zaživela Božičkova dežela, ki na enem mestu ponuja zabavo za otroke, pa tudi sprostitev za starše. "Za pripravo Božičkove dežele smo se odločili, ker se pri organiziranju prednovoletnih programov pogosto pozabi na otroke. Razen vlakcev, lizik in podobnega zanje ni nikjer nič. Zato smo se odločili, da zanje poskrbimo mi, jih sprejmemo in obdarimo," nam je povedal Boris Tripar iz društva Veliko srce. Društvo je nastalo pred približno mesecem dni in to zgolj z namenom organizacije omenjene dežele. "Trenutno obsega tri člane, a vedno več ljudi izraža zanimanje, da bi se nam pridružilo, veliko jih prostovoljno pomaga," je dejal Tripar, ki v Božičkovi deželi 'igra' Božička.

Božičkova dežela je svoje mesto našla za centralno avtobusno postajo v Portorožu, kjer se lahko otroci 'znorijo', starši pa sprostijo. "Lokacijo smo izbrali, ker je varna za otroke. Tukaj ni ceste, mimo vozi samo en avtobus, starši so lahko mirni. V centru Portoroža je povsod promet, starši bi morali biti vedno na preži, tukaj pa se lahko tudi oni sprostijo ob dobri kulinariki, dobrem vinu ali vročem ginu," je razložil Tripar.

Otroci lahko Božičkovo deželo obiščejo vsak dan med 16. in 20. uro, v petek in soboto pa je odprta vse do 23. ure. In tako bo vse do 6. januarja, ko bo zaprla svoja vrata. Ob sredah bo v prav posebnih hiškah, okrašenih kot da so medenjaki, za odlično kulinarično ponudbo in zanimive kuharske delavnice poskrbel vsem dobro znani Masterchef Darko Klemen. Na ustvarjalnih delavnicah bodo otroci ob pomoči škratkov, v katere se bodo prelevili študentje Turistice, izdelovali prave zimske umetnine, tisti, ki imajo raje ples, bodo lahko zaplesali v družbi gospe Božiček, za vse pa bo zagotovo zanimiva poslikava obraza. Vsak dan bo prisoten tudi Božiček, ki bo z veseljem poslušal vse otroške želje.

Zagotovo bodo navdušile tudi posebne jaslice, prav tako pa v božični deželi ne gre brez zabavnega napihljivega gradu, vlakca in okraševanja smrečic. Poskrbljeno bo tudi za glasbeno kuliso, v ospredju katere bodo zagotovo božično obarvane pesmi, kot posebni gost se bo 17. in 22. decembra pridružil DJ Lovro, 20. decembra pa bo obiskovalce zabaval Marino Marinac, nekdanji član obalne skupine Platana.

Udeležbo so že potrdile osnovne šole in vrtci, ki bodo v to pravljično deželo pripeljale več kot tisoč otrok, poleg njih pa organizatorji pričakujejo odlično obiskanost tudi s strani vseh ostalih. Ob uspešni zgodbi, ki se odvija v Portorožu, pa se je mnogim porodilo vprašanje, kakšna je v tej zgodbi vloga Turističnega združenja Portorož (TZP)?

Na idejo za Božičkovo deželo so prišli v društvu Veliko srce sami. "Pričeli smo sami, nato smo se po pomoč obrnili na Turistično združenje Portorož, a nam se je mudilo, njim tudi z drugimi dogodki, tako da smo naprej delali sami. Sicer so nam rekli, da nam bodo pomagali, če bomo potrebovali pomoč, a smo nadaljevali sami," je organizacijske postopke opisal glavni organizator Tripar.

Na TZP so potrdili, da jih je organizator s projektom seznanil na sestanku 16. oktobra. "Predstavil nam je projekt in zagotovil, da imajo finančno konstrukcijo za izvedbo projekta pokrito. Turistično združenje je zato ponudilo svojo pomoč v obliki promocije prireditve in pri pridobivanju različnih dovoljenj za izvedbo prireditve. Na sestanku smo gospodu Triparju tudi predlagali, da bi združili moči tako, da bi Božičkovo deželo prestavili na dostopnejšo lokacijo in poskušali skupaj obogatiti program. Ponudili smo jim tudi brezplačen najem stojnic." Kot so pojasnili, organizator lokacije ni želel spremeniti, zato so se dogovorili le, da uskladijo programe in da program Božičkove dežele TZP umesti v svojo promocijo (tiskan in spletni koledar prireditev, družbena omrežja, odnosi z javnostmi …).

Kot so dodali, so projekt nato predstavili tudi na občinskem prireditvenem odboru, "kjer smo izrazili podporo projektu in predlagali Občini, da organizatorjem omogoči pridobitev vseh potrebnih soglasij. Kasneje je društvo Veliko srce na Turistično združenje poslalo prošnjo za pomoč pri nakupu daril za otroke. Združenje se je na prošnjo odzvalo in dogovorjeno je, da bomo krili stroške daril v vrednosti 500 evrov, kar bo po zagotovilih organizatorja razveselilo 50 otrok."

"Vsako pobudo za organizacijo kvalitetnih prireditev na destinaciji pozdravljamo in poskušamo podpreti, kot je v naši moči. Božičkova dežela bo zagotovo obogatila dogajanje v Portorožu in veseli nas, da se bo letos za otroke še posebej veliko dogajalo," pravijo v TZP, kjer trdijo, da so se letos za otroke še posebej potrudili. "V sklopu božično-novoletnega sejma v Portorožu bomo organizirali kar 24 dogodkov za otroke, vključno z ustvarjalnimi delavnicami in otroškimi predstavami z obiski vseh treh dobrih mož. Konec meseca organiziramo praznično kotalkališče v Monfortu. Poleg tega pa tudi sodelujemo pri organizaciji otroškega programa 23. 12. na letališču Portorož."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija