V Piranu tretjina prihodnjega proračuna za investicije

Piran

Minuli teden so piranski občinski svetniki skozi prvo sito poslali predlog proračuna za prihodnje leto. V kratkem se obeta še drugo branje, sodeč po podpori pri prvem branju, kaže, da večjih težav s sprejemom proračuna ne bo. 

Potrditev sicer ni bila tako samoumevna, čeprav je za glasovalo 13 svetnikov, proti pa jih je bilo 7. Proračun so v prvem branju podprli trije svetniki SD-ja, trije predstavniki italijanske skupnosti, DeSUS-ovi in SDS-ovi svetniki, svetnik LDS-a, svetnik liste Neodvisen.si in en samostojni svetnik. Proti so bili štirje svetniki liste PJN, dva svetnika liste Neodvisen.si in svetnica LDS. Pet svetnikov je bilo odsotnih.

V Piranu letos načrtujejo črpanje državnih in evropskih sredstev v višini dva milijona evrov, poldrugi milijon pa nameravajo zaslužiti s prodajo premoženja.

V Piranu sicer za prihodnje leto pričakujejo za 26,5 milijona evrov prihodkov in dobrih 29,3 milijona evrov odhodkov. Predvideni primankljaj bo tako znašal 2,8 milijona, kar nameravajo v Piranu pokriti z zadolževanjem v višini 1,7 milijona in s prenosom sredstev iz prejšnjega leta, teh je za 1,9 milijona.

Več kot tretjina sredstev (11,1 milijona evrov) je predvidenih za investicije. Med večje spadajo energetska sanacija objektov, vrtcev Mornarček in Sečovlje, sanacija carinsko-turističnega pomola, ureditev centra Strunjana, sanacija obalnega pasu pri Fornačah, ureditev centra Lucije in parka Rastelli v Portorožu, sanacija strehe na skladiščih soli, projekt doma vodnih športov v Portorožu, projekt Mediadom Pyrhani, ki je bolj znan kot godbeni dom, razširitev vrtca v Sečovljah in obnova italijanskega vrtca v Luciji.

"Proračun občine Piran za leto 2014 je uravnotežen in razvojno naravnan. Ocenjujemo, da smo v okviru svojih možnosti upoštevali finančne zahteve vseh uporabnikov, kar se je izkazalo tudi v razpravi v občinskem svetu občine Piran," še ugotavljajo na občini. 

Deli novico:

SSANDOSS |  20 .11. 2013 ob  02: 34
jebene šole in vrtci dejte rajši kej drugega delat ne samo metat denarja stran v šole.. s tem denarjem rajši izboljšate ceste in okolico da bo priljubljeno turistom saj prav od nih imamo največji dohodek.. nevem premislite raje usi skupaj tam na vaših sestankih..
Lucijan |  19 .11. 2013 ob  22: 52
Upam da ne bo kot ponavadi ves denar potem porabljen za uni klinčev Pran ki je sod brez dna za investicije a ostale KS pa standardno že 20 let nespremenjene....e moji političari če že kradete dejte tako da bo volk sit in koza cela
hugo |  19 .11. 2013 ob  19: 39
-1
polovico svetnikov z dokončano osnovno šolo in brez kakršne koli referenc podjetništva nas rinejo v prepad...a kaj ko jih sami izbiramo(sosed- soseda-sorodnik-sodelavec) majhno mesto smo Piran
MrSmartass |  19 .11. 2013 ob  17: 43
Sploh ne vem zakaj sem kliknil na tole, ampak mi ni žal, ker sem se res nasmejal ob branju komentarjev. Moraš it res na net, da vidiš, kako so ljudje zabiti. Vsak proračun na svetu ima predvideno zadolževanje. Vsak. Po celem svetu. Ja, tudi v Švici ali pa na Norveškem, kjer imajo zaradi nafte občutne proračunske presežke. Če se boš res zadolžil ali ne, je pa drugo vprašanje. Glede na to, da jim je očitno v Piranu še iz lanskega proračuna ostalo skoraj 2 milijona evrov, močno dvomim, da bodo vzeli kak puf. Razen če uspejo s kakim projektom na razpisu, potem se pa definitvno splača posojilo vzet.
škodljivci |  19 .11. 2013 ob  13: 37
rezultat 13:7 v prvem branju je za vsakega vsaj delno politično pismenega preprosto KATASTROFALEN. Seveda pa so za proračun večinoma glasovali vsi tisti, ki so finančno odvisni - torej hkrati občinski svetniki in direktorji ali člani uprav občinskih podjetij. Članek bi morali označiti s pripisom "OGLASNO SPOROČILO". Namen pa je pomiriti lastni strah naročnika članka pred slučajnim nesprejetjem proračuna v drugem branju. Dodatno zadolževanje v višini skoraj dveh miljonov, ki bodo porabljeni na šminkanju kraja v predvolilnem obdobju namesto investicij v projekte kateri prihodke generirajo je pa dovolj dober razlog za rezultat 12:13 in nesprejetje tako škodljive zadeve.
gotov si ! |  19 .11. 2013 ob  13: 12
Marioneta prokleta :D
na volitve |  19 .11. 2013 ob  12: 40
naj delajo vsi občani...naj denar kroži...čimveč denarja in čimbliže novi zmagi na volitvah
karjola |  19 .11. 2013 ob  10: 56
kolikor vem,svetnik (M.T.), ki je glasoval za proračun ni več na listi Piran je naš in ni več član stranke PJN........
@ne razumem |  19 .11. 2013 ob  10: 33
-1
To je to ... ne razumet, a pametovat. Občina ni podjetje!
Ne razumem |  19 .11. 2013 ob  09: 44
če ustvariš za 26 prihodkov in za 29 odhodkov, od kod torej pogoji za financiranje...podjetja z izgubo se kolikor vem ne morejo zadolževati. Super PR članek regionalovci, svaka vam čast
geđo |  19 .11. 2013 ob  09: 32
Ja, a nismo vsi navdušeni nad vpisom zlatega pravila v ustavo? Kaj torej, kakšno zadolževanje?
Luc |  19 .11. 2013 ob  08: 22
Prihajajo volitve....kako predvidljivo...