V Strasbourgu končno potrjevanje večletnega proračuna EU

Po dolgotrajnih pogajanjih bo Evropski parlament danes na plenarnem zasedanju končno prižgal zeleno luč za nov sedemletni proračun EU. Po potrditvi večletnega finančnega okvira bodo poslanci začeli prižigati še zelene luči za vrsto glavnih programov financiranja EU, že danes med drugim za program Erasmus+ in za instrument za povezovanje Evrope.

V obdobju 2014-2020 bo v evropski blagajni na voljo 960 milijard evrov. To je prvi večletni proračun, ki je siromašnejši od predhodnega, zato so ga poimenovali proračun zmernosti.

Načelni politični dogovor o večletnem proračunu je bil v trialogu med parlamentom, državami članicami in Evropsko komisijo sicer dosežen že junija, a parlament je vztrajal, da ga ne bo podprl, dokler ne bodo dorečene vse podrobnosti in bodo v celoti izpolnjene njegove zahteve. Pregovarjanje se je tako močno zavleklo in dogovor je bil dosežen šele minuli teden, takorekoč tik pred zdajci.

Poleg zakrpanja milijardne luknje v letošnjem proračunu je parlament terjal še vzpostavitev delovne skupine, ki bi preučila možnosti za lastne vire polnjenja evropske blagajne. Že pred tem je v pogajanjih dosegel večjo prožnost pri razporejanju proračunskih sredstev med leti in postavkami ter vmesno revizijo proračuna.

Po načelu "nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno", so poslanci tudi vztrajali, da bodo zeleno luč za večletno finančno perspektivo prižgali šele, ko bodo zaprti vsi drugi dosjeji, ki so z njo tesno povezani.

Gre za vse najpomembnejše programe financiranja EU, od skupne kmetijske in kohezijske politike EU do programov Erasmus+, Ustvarjalna Evropa, Obzorja 2020, instrumenta za povezovanje Evrope IPE in drugih. Po današnji potrditvi finančne perspektive, bo tako steklo še potrjevanje vrste drugih dosjejev.