V PIRAN PRIHAJA TARTINI 250: Na sporedu bo več kot 60 raznovrstnih kulturnih in drugih prireditev

Piran

Občina Piran je s partnerji ob letošnji 250-letnici smrti skladatelja Giuseppeja Tartinija pripravila obsežen program. Ponudil bo več kot 60 raznovrstnih kulturnih in drugih prireditev. Pri pripravi prireditev pod skupnim imenom Tartini 250 je sodelovalo več kot deset domačih in tujih partnerjev.

Kot so zapisali organizatorji, je Tartini najbolj prepoznaven Pirančan. Njegov sloves je v času njegovega življenja segal po vsej Evropi, danes ga bolj pozna tuja kot domača javnost. S številnimi glasbenimi, umetniškimi, turističnimi, znanstvenimi, otroškimi, kulinaričnimi, enološkimi in tudi s pustnimi dogodki želijo organizatorji v slovensko Istro privabiti čim širšo javnost, da bi se seznanila z delom in življenjem slovitega virtuoza.

Občina Piran kot vodilna partnerica je skupaj z Združenjem Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran, Turističnim združenjem Portorož, Tartini festivalom, Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti Piran, Italijanskim središčem Carlo Combi, Društvom za zgodovinske in geografske študije Piran ter Pomorskim muzejem Sergej Mašera Piran pripravila programsko knjižico. Na torkovi novinarski konferenci jo je predstavil vodja projekta Dragan Klarica.

Med osrednjimi dogodki je Klarica izpostavil otvoritveni koncert Tartini 250, ki bo 26. februarja v Gledališču Tartini v Piranu, na katerem bodo nastopili violinist Salvatore Accardo z Novim komornim orkestrom Ferruccio Busoni pod vodstvom Massima Bellija. Koncert sovpada z zaključkom projekta tARTini.

Na dan odkritja Tartinijevega spomenika na po skladatelju poimenovanem trgu pred 124 leti, 2. avgusta, bo nastopil italijanski violinist Uto Ughi. Ob spremljavi filharmonikov iz Rima bo igral na Tartinijevo violino. V Ankaranu bo 14. junija nastopil Črtomir Šiškovič z Godalnim kvartetom Dissonanze, v Izoli pa bodo julija na Manziolijevem trgu obeležili občinski praznik z nastopom Il Terzo suono.

Koper se obeleževanju jubileja pridružuje s filharmonično poslastico v mesecu oktobru, ki zaenkrat ostaja skrivnost, so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da bodo za ljubitelje baročne klasične glasbe zagotovo zanimivi Venice Baroque Orchestra, ki bo 20. avgusta odprli Tartini festival.

Med nastopajočimi v okviru projekta Tartini 250 so v sporočilu za javnost izpostavili še odmevna imena, kot so: Giuliano Carmignola, Isabelle van Keulen, Henning Kraggerud, Erich Hörbarth, David Plantier, Giorgio Fava, Gianpiero Zanocco, Laszlo Paulik, Tommaso Luison, Deutsche Kammerakademie Neuss in I Solisti Veneneti.

Obeleževanje jubileja pa ne bo zgolj glasbeno obarvano, ampak so vanj vključili vse, od prebivalcev ulice Tartini v Izoli, do Pirančanov in Pirančank, ki bodo na tradicionalnem pustnem plesu zaplesali v doma izdelanih maskah ob glasbi od Tartinija do techna.

Obalne galerije bodo organizirale tematski ex-tempore, mednarodno tekmovanje mladih violinistov bo namenjeno mlajšim generacijam, Filatelistično in numizmatično društvo Piran bo dogodku posvetilo spominski poštni pečat in priložnostno razstavo znamk.

Kmalu bodo tudi vzpostavili spletno stran www.tartini250.eu, kjer bodo objavljeni vsi dogodki. Teh je do zdaj pripravljenih več kot 60. Kot so še zapisali, letos pričakujejo približno 10.000 obiskovalcev. Projekt Tartini 250 poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija