ZATIKA SE PRI ZDRUŽITVI HOTELOV BERNARDIN IN SAVE TURIZMA: Eden izmed upnikov z zavlačevanjem izsiljuje državo?

Piran

Potem ko delničarji Save Turizma zaradi nepridobljenih soglasij vseh Savinih upnikov v ponedeljek na skupščini še niso odločali o prehodu Hotelov Bernardin pod okrilje Save Turizma, tudi skupščina Hotelov Bernardin danes še ne bo odločala o tem. Uprava Hotelov Bernardin je skupščino na to temo sklicala za 28. februar.

Delničarji Hotelov Bernardin bodo tako o pripojitvi k družbi Sava Turizem odločali dan potem, ko se bodo o tej zadevi izrekli delničarji Save Turizma, izhaja iz današnjega sklica skupščine, objavljenega v časniku Dnevnik. Delničarji Hotelov Bernardin se bodo danes na skupščini tako zgolj seznanili z višino bilančne izgube in odločali o poenostavljenem zmanjšanju osnovnega kapitala.

Razlog za odlog odločanja o tej zadevi je, kot omenjeno, v tem, da matična družba Sava od upnikov še ni prejela vseh soglasij za pripojitev, za katero sta Savini hčerinski družbi pogodbo podpisali decembra lani. Po neuradnih informacijah Dnevnika in Dela naj bi združevanju nasprotoval finančni sklad York, ki ima v lasti 43 odstotkov Save, brez njegovega soglasja pa povezovanje ni mogoče.

Predlog o pripojitvi mora namreč podpreti vsaj 75 odstotkov na skupščini prisotnega kapitala, Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad) pa imata skupaj v lasti 46,74-odstotni delež Save.

Po neuradnih informacijah, ki jih navaja Dnevnik, pripojitvi Hotelov Bernardin k Savi Turizmu v Yorku nasprotujejo, ker po več mesecih ni jasno, kdaj bo z državo povezana organizacija od Yorka odkupila delnice v Savi. O tem se je po dostopnih informacijah vodstvo SDH že ekskluzivno pogajalo z Yorkom. Za odkup, ki bi SDH stal okoli 50 milijonov evrov, pa mora vlada potrditi letni načrt upravljanja SDH.

Po navedbah Dela naj bi York z nasprotovanjem pripojitvi pritiskal na državo, da odkupi njegov delež oz. bo v nasprotnem primeru Sava morala prodati svoji naložbi v Savo Turizem in Hotele Bernardin. Predstavniki Yorka tega ne komentirajo, kot je izvedelo Delo, pa bi bil lahko kupec omenjenih hotelskih družb prav York, ki je že izkazoval interes za konsolidacijo turističnih družb.

"Kljub zamiku sprejetja sklepov, vezanih na pripojitev, ocenjujemo, da bodo aktivnosti izpeljane v okviru zastavljene časovnice," so v ponedeljek sporočili iz družbe Sava Turizem. Projekt prehoda družbe Hoteli Bernardin pod okrilje poslovne skupine Sava pomeni pomemben korak h konsolidaciji slovenskega turizma, so dodali.

Pogodba o pripojitvi družbe Hoteli Bernardin k družbi Sava Turizem predvideva, da bodo Hoteli Bernardin na Savo Turizem prenesli premoženje, pravice in obveznosti, družba pa bo prenehala. Delničarji Hotelov Bernardin bodo za eno delnico prejeli 1,0473 delnice družbe Sava Turizem. Ta bo zato izdala 16,8 milijona novih delnic, osnovni kapital družbe pa se bo s tem povečal na 56,5 milijona evrov. Pogodba je sklenjena pod odložnim pogojem, da pripojitev potrdita skupščini obeh družb. Če tega ne bosta storili do 27. marca, se bo štelo, da pogodba ni bila sklenjena.

Družbi, ki imata v lasti po šest hotelov na Obali in na Bledu, kamp ter terme v Moravskih Toplicah, Radencih in na Ptuju, sta med tistimi, ki jih želi država vključiti v državni turistični holding. V njem bi bile poleg njiju še družbe Istrabenz Turizem, Thermana, Terme Olimia, Unitur, Adria Ankaran in Hit Alpinea.

Zapleti pri pridobivanju skupščinskega soglasja za pripojitev Hotelov Bernardin k Savi Turizmu bi lahko sicer zamajali državne načrte za oblikovanje turističnega sklada. Načrti, ki na potrditev vlade čakajo že od julija lani, naj bi bili po novem del splošnega letnega načrta upravljanja državnih naložb za leto 2020. K temu je nadzorni svet SDH dal soglasje 15. januarja, veljati pa bo začel, ko bo dobil tudi soglasje vlade.

Letni načrt upravljanja naj bi vlada obravnava ta teden, vendar pa bi se lahko odločanje o tem po ponedeljkovem odstopu premierja Marjana Šarca spet prestavilo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija