V petek bo v Piranu potekal dan brez avtomobila

Piran

Od 16. do 22. septembra bo potekal Evropski teden mobilnosti, ki že dvanajsto leto zapored vabi, da se v prizadevanju za okolju prijaznejše načine mobilnosti pridružite desetinam milijonov ljudi po vsej Evropi.

"Vaš korak za čistejši zrak" je osrednja tema letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, ki nas želi opomniti na to, da imamo meščanke in meščani sami moč storiti marsikaj. Že majhne spremembe v naših potovalnih navadah lahko izjemno vplivajo na kakovost življenja in zraka v mestih, kjer so avtomobili glavni onesnaževalci.

Tudi letos bodo v pobudi sodelovale številne slovenske občine, med njimi tudi Občina Piran, njen Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki bodo zaprle del svojih ulic za avtomobile, pripravile vrsto zanimivih prireditev in izvedle različne ukrepe za trajnostno mobilnost, da bi tako spodbudile hojo, kolesarjenje in uporabo javnega prevoza.

Del Župančičeve ulice bo v petek, 20. septembra zaprt.

Dan brez avtomobila

Dan brez avtomobila, ki bo v Občini Piran organiziran v petek 20. septembra 2013, bo poskrbel, da bodo občanke in občani vsaj en dan v letu doživeli mestna središča, brez motornega prometa in odkrili številne prednosti, ki jih prinaša zapora ulic za avtomobile v mestnih jedrih.

Na Tartinijevem trgu bodo od 9. do 13. ure organizirali brezplačne preglede in manjša popravila koles Piranko in drugih koles v lasti občank in občanov.

Za motorni promet bomo tega dne, torej v petek, 20. septembra zaprli del Župančičeve ulice, na kateri imajo svoj dom Dnevni center starejših občanov Školjka, zdravstveni dom, mestna knjižnica, osnovna šola z italijanskim učnim jezikom in društvo Anbot. Župančičevo ulico bodo zaprli od območja Trga bratstva do parka za Pomorskim muzejem.

Organizirana bo družinska ura

Poleg zaprtja dela Župančičeve ulice bodo ob tej priložnosti, Dnevu brez avtomobila, na Tartinijevem trgu, od 9. do 13. ure, v sodelovanju z AMZS in AMD Pinko Tomažič Strunjan organizirali družinsko uro, na kateri bodo vsem obiskovalcem in najmlajšim, ki obiskujejo vrtec, prikazali delovanje različnih simulatorjev, tehnoloških pripomočkov in demonstracijskih naprav, s pomočjo katerih jim bodo približali prometno varnostne in preventivne vsebine.

le kdaj |  17 .09. 2013 ob  00: 12
bomo za promet zaprli cel piran???