Mladi bodo v Noči raziskovalcev spoznavali znanost

Piran

 Rdeča nit aktivnosti, ki se bodo odvijale v okviru letošnjega vseevropskega projekta Noč raziskovalcev 2013, bodo tokrat raziskovalci in znanstveniki v središču vsakdanjega življenja. Namen projekta je mladim približati poklic raziskovalca in znanost, slovenski raziskovalci pa bodo svoje delo predstavili v Ljubljani, Piranu in Novem mestu.

Noč raziskovalcev je vseevropski dogodek, ki se odvija v večini evropskih držav na isti dan. Lani se je dogodek zvrstil na več kot 600 lokacijah in v več kot 300 evropskih mestih hkrati.

Slovenski raziskovalci se bodo tokrat predstavili na treh lokacijah. V Ljubljani bodo prireditve v znamenju raziskovanja med drugim potekale na Kongresnem trgu in Hiši eksperimentov. Obiskovalci se bodo seznanili s tem, kako rastlinam pomagati zdravo živeti, podučili se bodo tudi o tem, kako z uporabo kognitivne nevroznanosti do boljšega razumevanja potrošnikov. Organizatorji bodo predstavili tudi robota HOAP 3 in RoboSmučar.

Na Obali bodo spoznavali morje

V Piranu bodo potekale različne delavnice. Obiskovalci bodo spoznali morje pod mikroskopom, kemijo morja, raznovrstnost morskih organizmov, v primeru lepega vremena pa tudi delo na ladji.

Kot so zapisali na spletnem portalu Si za znanost, bodo organizirani dogodki vsem udeležencem ponudili širok vpogled v možnosti, ki jih prinaša poklic raziskovalca. Projekt bo približal delo in življenje različnih raziskovalcev širši javnosti s pomočjo iger, razstav, predstav na vesel in živahen način s povezovanjem različnih področij znanosti in umetnosti.

Pridružen tradicionalni dogodek panevropske Noči raziskovalcev 2013 bo potekal tudi v Mariboru. Tam se bodo raziskovalci družili v tamkajšnjem Europarku in Univerzitetni knjižnici Maribor.