V nedeljo se bo v Izoli zgodil čudež

Izola

V nedeljo bodo v Izoli praznovali čudež. S carinskega pomola bodo lahko spremljali mednarodno veslaško regato, sledila bosta uprizoritev legende o izolski golobici in sprevod srednjeveške skupine iz Italije. S pestro kulinarično ponudbo in glasbeno spremljavo se bodo skupaj vrnili v preteklost, v čase Beneške republike in izolskega čudeža.   


Praznik izolskega čudeža, ki so ga Izolani kot svoj krajevni praznik praznovali kar 448 let, od leta 1380 do 1828, ko so ga krajevne oblasti ukinile, je nastal kot spomin na daljni 23. oktober 1380, ko je pred Izolo priplulo genovsko ladjevje. Legenda pripoveduje, da so se nemočni meščani zatekli k molitvi v cerkev. Bela golobica je s cerkve poletela nad genovsko ladjevje, ki ni videlo obale zaradi čudežnega meglenega oblaka, s katerim je sv. Maver pokril Izolo. Ladjevje je sledilo golobici prepričano, da golobica leti blizu kopnega, a ta jih je odpeljala daleč na odprto morje. Golobica se je vrnila na cerkev in iz kljuna izpustila oljčno vejico v znak miru in varnosti. Takrat so Izolani za občinski grb izbrali golobico z oljčno vejico v kljunu. 

Mednarodna veslaška regata 

V počastitev izolskega čudeža so med mesti, ki so spadala pod Serenissimo – Beneško republiko, organizirali razne igre s poudarkom na veslaških regatah z namenom vzdrževanja in krepitve prijateljstva med mesti severnega Jadrana. Tako se bo tudi letošnja prireditev pričela ob 10. uri z mednarodno veslaško regato discipline coastal rowing v organizaciji Veslaškega kluba Izola. Start in cilj regate bosta na carinskem pomolu. Tekmovali bodo veslači iz Italije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Grčije, posebna gosta na regati pa bosta Luka Špik in Iztok Čop.  Ob tej priložnosti bomo obeležili tudi 100. obletnico srebrne medalje, ki so jo prejeli izolski veslači daljnega leta 1913 in 10. obletnico zlate medalje Bineta Pišlarja na svetovnem prvenstvu v Beogradu. Zmagovalci letošnje regate izolskega čudeža bodo prejeli kopijo stare medalje, ki se je po dolgih letih pred kratkim vrnila v Izolo. 

Vrnitev v preteklost 

Letošnji praznik bo popestrila ponazoritev čudeža, saj bo ob 12.30 s carinskega pomola vzletela golobica in pričarala zgodbo o legendi iz leta 1380. Novost letošnjega praznika bo tudi sprevod 50-članske srednjeveške skupine »Dono dei ceri« iz italijanskega mesta Tolentino, s katerim je Izola pobratena že več kot trideset let. Med 12. in 16. uro pa se bodo na Verdijevi ulici in Manziolijevem trgu z domačimi izdelki in starimi jedmi predstavili društva iz Cetor, Malije in Kort, čebelarstvo Renko, butik Lavanda, kmetija Vojvoda in društvo Svilena pot. 

Sicer pa bosta ta konec tedna v Izoli zaznamovala še dva dogodka, v petek ob 20. uri bo v kulturnem domu svoj novi album Za vesoljke in kavboje predstavila Neisha, v soboto ob 19. uri pa Art Kino Odeon prireja večer posvečen italijanski kinematografiji in Federicu Felliniju