V KATEREM POLOŽAJU SPITE? Niso vsi najboljši za vaše zdravje

Zdravje

Kar 25 let v svojem življenju prespimo, zato ni nezanemarljivo, v kakšnem položaju preživimo noč. Spanje ima mnoge pozitivne učinke, med drugim se čez noč telo spočije od dnevnih aktivnosti.

Za najbolj zdrav položaj spanja velja spanje na hrbtu, z rokami iztegnjenimi ob telesu. V jogi je ta položaj poznan pod imenom savana in ima mnoge pozitivne koristi za naše telo. Med drugim izboljšuje držo, zmanjšuje morebitne glavobole, preprečuje, da bi se nam iz želodca dvigovala kislina, in zdravi nespečnost. Ima pa tudi nekaj negativnih lastnosti: povečuje verjetnost smrčanja in lahko izzove bolečino v spodnjem delu hrbtenice.

Položaj zvezde je podoben zgoraj opisanemu, le da sta roki približani obrazu. Tudi ta položaj pomaga zmanjševati glavobole, prav tako bolečine v vratu. Ni najbolj ugoden za roke, saj lahko začnejo boleti.

Nekateri radi spijo na boku, pri čemer se še posebej priporoča levo stran. Gre za idealen položaj, v katerem hrbtenica ostane v naravnem položaju. Ta položaj zmanjšuje možnost smrčanja, v njem pa se najbolje počutijo nosečnice. Pri tem položaju je, za razliko od ostalih dveh, priporočljiva uporaba vzglavnika, ki bo preprečil nastanek bolečin v vratu.

Podoben je položaj zarodka, v katerem spi kar 41 odstotkov žensk. Tudi tu se priporočata spanje na levi strani in uporaba vzglavnika. 

Kot opozarjajo strokovnjaki, pa ni najboljši položaj spanje na prsih, saj takrat notranji organi niso v najboljšem položaju. Pojavijo se lahko bolečine v vratu in spodnjem delu hrbtenice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija