V IZOLI DO LETA 2025 NE BO VEČ KLASIČNIH ZABOJNIKOV ZA SMETI: V starem mestnem jedru samo še podzemni ekološki otoki (FOTO, VIDEO)

Izola

Komunala Izola je v sodelovanju z Občino Izola na Cankarjevem drevoredu predala v uporabo prvo napredno podzemno zbiralnico odpadkov z v celoti vkopanimi zabojniki. Gre za prvo tovrstno podzemno zbiralnico odpadkov na območju slovenske Istre. Uporabnikom storitev komunalnega podjetja na Cankarjevemu drevoredu in v Plenčičevi ulici se tako obeta tehnološko napredno ravnanje z odpadki. V letu 2022 bosta urejeni še dve podzemni zbiralnici, do leta 2025 pa je v načrtu popolna odstranitev klasičnih zabojnikov za smeti iz starega mestnega jedra, kar bo vplivalo tudi na lepši izgled mesta.

Podzemna zbiralnica odpadkov bo v uporabi od ponedeljka, 27. decembra 2021. Namenjena bo uporabnikom, stanujočim na Cankarjevem drevoredu in v Plenčičevi ulici. V uporabo sta jo slovesno predala izolski župan Danilo Markočič in direktor Javnega podjetja Komunala Izola Denis Bele.

Kot je na današnji predaji v uporabo izpostavil direktor Komunale Izola, je to prvi podzemni ekološki otok v občini, a zagotovo ne zadnji. "Končni cilj je celotno območje starega mestnega jedra opremiti s podzemnimi ekološkimi otoki," je dejal.

Ob tem je napovedal, da nameravajo v kratkem na ekološkim otokih vpeljati t. i. sistem mobilnih kamer. Te bi postavili na najbolj problematičnih zbiralnicah odpadkov, na katerih kronično opažajo težave, z nadzorom pa bi lahko ugotovili vzrok teh težav. Zabojniki bodo imeli tudi senzorje, ki bodo zaznavali količino napolnjenosti z odpadki, je še pojasnil Bele.

Direktor komunale je še zadovoljen, da bodo z novim načinom zbiranja odpadkov zmanjšali hrup in smrad v mestu, nedvomno bo podzemni ekološki otok prispeval k estetskemu izgledu mesta, finančno gledano pa da je primerljiv z obstoječo strategijo zbiranja odpadkov.

Podzemne zbiralnice veljajo za sodobno in tehnološko napredno metodo ravnanja z odpadki, s katerimi se kakovost komunalnih storitev še dodatno nadgrajuje. Direktor Komunale Izola Denis Bele je na dogodku poudaril: "Razvijamo nove in nove produkte ter storitve, s katerimi želimo izboljšati storitve ravnanja z odpadki in doseči še višje zadovoljstvo občanov." Dodal je še, da gre za prvi primer takšne podzemne zbiralnice v Izoli oziroma na območju slovenske Istre, ki prinaša tudi veliko prednosti.

Z novostjo v občini je zadovoljen tudi župan Danilo Markočič, ki se zaveda, da so odpadki nekaj neizbežnega – po njegovih besedah vsak občan in tudi turist dnevno proizvede en kilogram odpadkov –, "a lahko vsaj nekaj naredimo, da so najmanj moteči, kar se da, in pravilno zbrani". "Ne ustavljamo se tukaj, načrti so ambiciozni, verjamemo, da bomo naredili najlepše mesto," je še dodal. 

"Pred leti smo odpadke vozili s traktorjem in prikolico ter tremi delavci, ki so nakladali. Mesto je smrdelo, smeti se je vozilo na odlagališče, ki je sedaj sanirano. Nadaljevali smo s kovinskimi zabojniki, v katere smo odlagali mešane odpadke. Ti so bili kasneje umaknjeni na ekološke otoke, obdane z jasminom. Danes s tehnološko napredno podzemno zbiralnico skrijemo tisto, kar ni lepo, nad zemljo je le dostop do zbiralnice," je napredek pri ravnanju z odpadki opisal izolski župan.

Kot je dodal: "Vsak človek na dan proizvede do 1 kg komunalnih odpadkov, tudi turist, zato je naša skrb za napredno zbiranje komunalnih odpadkov velika." Ob tem se je zahvalil občinskim svetnikom ter strokovnim službam občine in komunalnega podjetja, saj kljub novim investicijam v nadgradnjo sistema ravnanja z odpadki, ostaja obračun ravnanja s komunalnimi odpadki nespremenjen.

Strošek vzpostavitve podzemne zbiralnice je znašal 60.000 evrov in je primerljiv s stroškom izgradnje ter vzdrževanja petih klasičnih ekoloških otokov, z enakim volumnom zbiranja odpadkov v enem letu. Gre za sklop petih zabojnikov velikosti 5 m3 in 3 m3, v katere bodo stanovalci Cankarjevega drevoreda in Plenčičeve ulice odlagali plastično ter kovinsko embalažo, biološke odpadke, mešane komunalne odpadke, papir in kartonsko embalažo ter steklo.

S tehnološko napredno podzemno zbiralnico odpadkov bo Komunala Izola odstranila individualne zabojnike za odpadke in manjše ekološke otoke na območju, kar bo prispevalo k sprostitvi javnih površin in večji prometni varnosti v mestu.

Zbiralnica zaenkrat še ne bo zaklenjena. Uporaba podzemne zbiralnice odpadkov je preprosta, uporabnik s stopalko odpre pokrov in odloži odpadke. Vkopani zabojniki so tudi zaščiteni proti vdoru vode. Nadzemni del zbiralnic je nižji od obstoječih zabojnikov, zato bo njihova uporaba lažja za starejše, gibalno ovirane osebe in otroke, lični videz nadzemnega dela zbiralnic pa še dodatno prispeva k urejenosti mesta. Obračun storitve zbiranja odpadkov bo nespremenjen.

Zbiralnice bodo tehnološko nadgrajene tako, da bodo opremljene s senzorjem za zaznavo količine zbranih odpadkov in kamerami ter s programom za omejitev dostopa. Njihova uporaba bo omogočena s posebno pristopno kartico, ki jo bo prejelo posamezno gospodinjstvo. Tehnološke nadgradnje podzemnih zbiralnic bodo omogočile še natančnejše načrtovanje odvoza odpadkov iz mestnega središča.

Slavnostno otvoritev smo na Regionalu prenašali v živo, posnetek pa si lahko ogledate tu: 

Komunala Izola ima jasno začrtane cilje in stremi k stalnemu napredku na vseh delovnih področjih. Tokrat uvaja popolnoma nov, tehnološko napreden in visokokakovosten standard ravnanja z odpadki, kakršnega v občini Izola doslej še ni bilo. V podjetju so prepričani, da bodo uporabniki novost na področju ravnanja z odpadki sprejeli z zadovoljstvom.

V letu 2022 bosta urejeni še dve podzemni zbiralnici: na Velikem trgu in na korenu ribiškega pomola, kjer bo zbiralnica vzpostavljena v sklopu obnove občinskega pristanišča. Klasični zabojniki za odpadke bodo postopno odstranjeni iz starega mestnega jedra do leta 2025. Nasledile jih bodo popolnoma vgrajene podzemne zbiralnice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  24 .12. 2021 ob  01: 07
Ajde kdo bo prvi vrgu petardo not.
Dokler ne gre novo leto skozi naj bodo zaklenjena
anton |  23 .12. 2021 ob  16: 32
... sramota za direktorja tic in za vse, ki se v izoli ukvarjajo s turizmom, da pred "mestno palačo" v mandraču stojijo štirje kontejnerji za smeti ..., upam, da se jih čimprej premakne na drugo lokacijo, upam, da ne pod dva oboka, kjer je bila nekoč "loggia" ...
... pogosto sem gledal turiste, ki se slikajo ob mestni palači in obokih, žal pred eno znamenitostjo kontejnerji s smetmi, pred drugo parkirana vozila ...
... pa še nekaj besed v razvoju historičnega jedra v izoli ...
Z letom 1212 se začne novo obdobje v razvoju historičnega jedra v Izoli. V obrambni lupini mestnega obzidja so kakor v utrjenem ovoju bodic nastajale zgradbe, loža, mestna palača in v romanskem slogu fontik. Vidni znak mestne avtonomije je predstavljala mestna palača. Izola jo je dobila leta 1253 in je stala »sul corpo antico« na glavnem trgu. Blizu je morala biti loža, kjer so ob navzočnosti podestatov opravljali dražbe in prodaje.