V ITALIJI STAVKA V PROMETNEM SEKTORJU: Obetajo se težave v letalskem, železniškem in avtobusnem prometu

Svet

V Italiji je danes napovedana splošna stavka zaposlenih v prometnem sektorju, zaradi katere se obetajo težave v letalskem, železniškem in avtobusnem prometu. Italijanska letalska družba Alitalia je odpovedala več kot 200 letov. V Rimu bodo stavkali tudi zaposleni v mestnih komunalnih službah, zaradi česar je pričakovati težave pri odvozu odpadkov.

Sindikati so k stavki pozvali zaradi zahtev po višjih plačah in boljših delovnih pogojih. Zaposlene v Alitalii skrbi tudi negotova prihodnost družbe. V letalskem prometu bo po pričakovanjih največ nevšečnosti povzročila štiriurna stavka kontrolorjev letenja, zaradi katere so morale polete odpovedati tudi nekatere druge letalske družbe, med drugim Ryanair in Easyjet.

Alitalia bo kljub stavki izvedla lete med 7. in 10. ter 18. in 21. uro, ko jih je po zakonu dolžna. Tudi v železniškem prometu bodo v jutranji in popoldanski prometni konici vlaki vozili po voznem redu. Nemoten naj bi bil tudi vozni red hitrih vlakov. V letalskem in trajektnem prometu bo stavka potekala ves dan, v železniškem poteka od četrtka od 21. ure do danes do 21. ure, zaposleni na avtocestnih cestninskih postajah pa so z dela odkorakali v četrtek ob 22. uri in bodo stavkali 24 ur.

Stavka bo po ocenah tujih agencij najhuje prizadela Rim, kjer bodo stavkali tudi zaposleni v mestnih komunalnih službah. Družba za ravnanje z odpadki AMA je prebivalce pozvala, naj danes ne odlagajo odpadkov in s tem raje počakajo do sobote, ko se bo odvoz odpadkov nadaljeval.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija